Начало / Култура / 20 танцови клубове от страната ще участват във второто издание на фестивала „Любимото ми хорце”

20 танцови клубове от страната ще участват във второто издание на фестивала „Любимото ми хорце”

20 танцови клубове от четири фолклорни области на България ще се включат във второто издание на фестивала „Любимото ми хорце”, който ще се проведе на 4 юни в Плевен. Това съобщи на пресконференция в Пресклуба на БТА Джейлян Демирев, ръководител на клуб „Северняците” – организатор на събитието.

Фестивалът ще се проведе на сцената на Летния театър в парк „Кайлъка”. Откриването е в 9.30 часа с изпълнения на клуб „Северняците”. Над 200 танцьори, на възраст от 5 до 65 години,  ще излязат на сцената за откриването, разкри Демирев. За първи път с отделни изпълнения ще бъдат и най-малките танцьори в клуба. Те ще представят автентични хора от северняшкия край.

По регламент всички клубове ще се представят в рамките от 3 до 8 минути, като няма изисквания за броя на представените хора. Идеята е клубовете да имат максимална свобода в изявата си, за да разкрият в цялата красота и богатство танците от съответната фолклорна област, поясни Джейлян Демирев и допълни, че заради това броят на участниците е ограничен до 20 клуба. Така всички ще имат възможност да изгледат и да се насладят на изпълненията на колегите си от другите градове, каза Демирев. Като член на Управителния съвет на Асоциацията на хореографите в България, той ще настоява подобни фестивали в страната да са без конкурсен характер, защото е убеден, че така ще се запази удоволствието от участието, което при конкурса е леко изместено от стремежа за победа. Миналата година фестивалът „Любимото ми хорце” беше без конкурсен характер и това е срещнало одобрението на участниците.

В аванс Джейлян Демирев съобщи, че вече е определена датата на третото издание на фестивала – 3 юни 2017 г.

Той благодари на многото спонсори, подкрепили събитието и обясни че не е търсил институционална подкрепа, за да остане максимално фестивалът встрани от политически или подобни обвързаности.

След фестивалната програма всички участници ще се съберат за общо хоро на централния площад „Възраждане” в Плевен, където в съпровод на оркестър ще изпълнят едни от най-популярните български хора. Всички желаещи ще могат да се хванат на голямото хоро, което ще се извие около 14 часа на 4 юни.

За удобство на плевенчани ще бъде осигурен специален автобус, който ще тръгне сутринта в 9 часа от Автогарата, ще спира на всички спирки на градския транспорт по пътя до паркинга срещу езерото в Кайлъка. Автобусът ще е означен с табела „За фестивала”. Същият автобус ще извози желаещите обратно към площада за общото хоро.

Прочетете също:

В ДГ „Надежда” откриха площадка за безопасно движение по пътищата

В двора на детска градина „Надежда” – Плевен, днес официално беше открита площадка, на която ...