Акценти
Начало / Общество / Във водосборите на реките Вит и Осъм са възможни локални поройни наводнения

Във водосборите на реките Вит и Осъм са възможни локални поройни наводнения

Съществува вероятност за локални поройни наводнения, предупреждават от Басейнова дирекция – Плевен. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ- БАН ) днес валежи ще има на много места в страната. Очакваните количествата между 3 и 10 л/кв.м. На отделни места, главно в Централна България и планините – между 10 и 15 л/кв.м. Възможни са и локолано по-големи количества.

В събота на отделни места в източните райони ще превали краткотраен дъжд, количества на валежа – между 1 и 5 л/кв.м. В неделя вероятността за валежи е малка.

През изминалото денонощие от 8ч. на 25 до 8ч. на 26 май водните нива на по-голяма част от наблюдаваните реки в Дунавския басейн са се повишавали, по- значителни повишения са регистрирани в долното течение на р. Осъм и във водосбора на р. Янтра.

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около и над праговете за високи води. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са с колебания от -18 см до +362 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавски басейн на 26 и 27 май, вследствие прогнозираните валежи, се очакват повишения на водните нива на реките.

Значителни повишения на водните нива ще има днес в горните течения на реките Вит и Осъм, във водосбора на р. Янтра. В сутрешните часове на 27 май се очакват по-значителни повишения и в долните течения на реките Вит, Осъм и Янтра.

Поради високата почвена влажност и прогнозираните валежи във водосборите на реките Вит, Осъм и Янтра съществува вероятност за локални поройни наводнения..

От следобедните часове на 27 май нивата на реките в басейна ще започнат плавно да се понижават, повишения се очакват в долните и средни течения, вследствие на оттичане. На 28 май водните нива на реките в басейна ще се понижават.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водни количества на 27, 28 и 29 май ще бъдат над средномногогодишните стойности. Днес ще има краткотрайни повишения на водните нива на реките в долната част на водосбора, главно във водосборите на реките Малък Искър, Златна Панега и Гостиля. От 26 май водните нива на реките във водосбора на р. Искър ще започнат да се понижават. Повишения на водните нива ще има в долното течение на основната река Искър в периода 26-28 май. Водните количества ще бъдат под прага за внимание

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...