Начало / Култура / Днес е Световният ден на целувката

Днес е Световният ден на целувката

6 юли е обявен за Световен ден на целувката през 1988 г. с решение на ООН. За първи път денят е празнуван във Великобритания.

Има най-различни легенди за появата на целувката. Според една целувката е измислена от рицарите, които така разбирали дали съпругите им са пили вино. Според друга връзката между майката и бебето е родила първата целувка. Трета пък казва, че целувката уста в уста е резултат от отношенията между маймуните. Учените и до днес нямат точно обяснение защо се е появил този акт.

Безспорен е фактът, че този акт – целуването, е едновременно много приятен и полезен. Действа успокояващо, терапевтично, антистресово, подобрява настроението, а в някои случаи и здравето.

Целуването регулира сърдечната дейност, нормализира кръвното налягане и балансира нивото на холестерола

Когато се целуваме използваме цели 30 мускула, които са отговорни за красивата кожа на лицето ни

Знаете ли, че ако се целуваме страстно в продължение на 5 минути, ще изгорим цели 26 калории?

Лесно можете да преборите безсънието с няколко минутки целувки с любимия

Целуването предотвратява формирането на хормоните на стреса

Устните са само около 100 пъти по-чувствителни от дланите на ръцете.

Съществуват над 50 различни начина да целунеш някого.

dx598_43297Ето няколко любопитни факти за целувката:

  • Най-ранните писмени доказателства за целувката идват от са от северноиндийски санскритски ведически текстове, датиращи от преди 3500 години.
  • Страстната целувка кара зениците ни да се разширяват – вероятно това е една от причините, поради които хората си затварят очите докато се целуват.
  • Две трети от хората накланят главата си надясно докато се целуват. Това няма нищо общо с десноръчеството.
  • Мъжете предпочитат лигавите целувки повече от жените. При силният пол целувките могат да повишат производството на хормона окситоцин, който насърчава чувството на привързаност.
  • Хората не са единствените видове, които изразяват подобно поведение чрез целувка. Човекоподобните маймуни също допират устните си, за да изразят вълнение, привързаност или помирение.
  • Според различни проучвания, хората помнят повече подробности за първата си целувка, отколкото за първия сексуален опит.
  • Целувката е като дрога за телата ни и може да насърчи производството на допамин. Допаминът, невротрансмитер, свързан с чувствата за желание и награда, се покачва, когато преживяваме нови неща, затова целувката с нов човек може да бъде толкова специална.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...