Акценти
Начало / Култура / Имен ден празнуват днес Евстатий и Евстатия

Имен ден празнуват днес Евстатий и Евстатия

На 21 февруари църквата почита паметта на великомъченик Евстатий, който ревностно пазил своята вяра в Христос и загинал за нея. Св. вмч. Евстатий живял в края на първи и началото на втори век след Христа. От малък бил възпитаван в езическите традиции, но през годините на неговото възмъжаване, той осъзнал, че тези традиции са греховни, суетни и вредни за хората. Той приел Свето Кръщение,  заедно с  неговата съпруга  Теопистия и двамата им синове Агапий и Теопист.

Те преминали през огромни изпитания. Първо  изгубили цялото си имущество и започнали да живеят в крайна нищета. Тогава Евстатий разбрал, че мнозина от приятелите му го обичали само защото бил богат и влиятелен човек. Семейството се преместило в Египет, за търсят по-спокоен живот, където никой не ги познава. Но и там не намерили спокойствие и щастие. Въпреки това, вярата на Евстатий  станала още по-силна, а добродетелите, които развил, служели  за пример.

Евстатий и семейството му били екзекутирани от императора, защото отказали да се включат в жертвоприношение. След като били подложени на много мъчения, четиримата били убити през 126 г.

Днес чудотворните им  мощи се намират в Рим, в базиликата „Св. Евстатий“.

На 21 февруари имен ден празнуват Евстати и Евстатия. В превод от гръцки името Евстатий означава твърд и издържлив.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...