Акценти
Начало / Общество / 18 нови доброволци обучава читалище „Лик” по проект

18 нови доброволци обучава читалище „Лик” по проект

IMG_9375доброволци

По проект „Младежко доброволчество за превенция на рискови фактори сред младите хора” работи вече трети месец екипът на плевенското читалище „Лик”. Той е насочен към обучение на нови доброволци за работа с млади хора с рисково поведение, каза на пресконференция днес Катя Божикова, секретар на читалище „Лик”.

18 младежи от единствената за страната специалност „Социални дейности“ на Професионалната гимназия по туризъм в Плевен вече са преминали три неформални обучения, водени от психолога Валентин Минков от Превантивно-информационен център по зависимости – Плевен. По време на обучението младежите са се запознали с това какво е доброволчеството и как да работят с рискови групи. Много ценно за младежите е това, че по време на обученията те са поставяни в реална ситуация, което ги подготвя за работата им на терен, обясни Минков.

Първото излизане на младежите в реална обстановка ще е на 17 май по време на кампания по повод Националния ден за съпричастност към серопозитивните. Младежите ще раздават здравни информационни материали и предпазни средства. Всички ще бъдат облечени със специални червени тениски и ранички.

IMG_9381доброволци

До края на проекта през месец юни са предвидени поредица от здравни сесии сред връстници в Белене, Никопол, Червен бряг и Левски. Най-важното в този проект е именно принципа на „връстници обучават връстници”, което прави по-лесно общуването с младите хора, които са с рисково поведение, подчерта Атанас Кършев, гл.-експерт на Министерството на спорта за област Плевен.

В края на проекта новите 18 доброволци ще се присъединят към 22-та на Младежкия доброволчески център при читалище „Лик”.

Прочетете също:

Прокуратурата започна разследване на пожара в Медицинския университет в Плевен

В Районна прокуратура град Плевен е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 330, ал.1 ...