Акценти
Начало / Общество / Днес е Международният ден на младежта

Днес е Международният ден на младежта

Международният ден на младежта се отбелязва от 2000 г., след като с резолюция 54/120 на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г. е избрана датата 12 август. Идеята на Международния ден на младежта е да се поощри диалогът между младежите от различни култури и диалога между поколенията, той предоставя уникалната възможност младите хора да бъдат интегрирани в процеса на вземане на решения на глобално, национално и местно ниво.

В България за първи път 12 август се отбелязва официално през 2007 година.

По традиция по случай Международния ден на младежта, Българската асоциация на работодателите в областта на културата и Граждански институт овяви официално и връчи годишните награди за 2017 „ПроКултура“ за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура чрез иновативни проекти.

Официалнната церемония по връчване на годишните награди „ПроКултура“  се състоя на 11 август 2016 година на сцената на Международен джаз фестивал Банско.

Носители на годишните награди „ПроКултура” за 2017 г. са: Национален военноисторически музей – проект Моите предци на войната, ХГ  „Станислав Доспевски”, Пазарджик – проект Златна спирала, Община Благоевград – проект ТАРА-РА-БУМБИЯ и проект FRANCOFOLIES  Фондация Ден гри – проект Лятна театрална академия за деца в риск,  Софтуерен университет  – за инициативата SOFTUNI CREATIVE,  Сдружение „Обзорарт” – проект Международен фестивал за изкуства „Морско конче” – Обзор, БНТ – проект Голямото рок междучасие, ЕдуТехФлаг – проект Музикален хакатон България.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...