Начало / Образование / 130 години образователно дело честваха в Чомаковци

130 години образователно дело честваха в Чомаковци

С тържествен концерт на 2 юни Основното училище „Христо Ботев” в село Чомаковци отбеляза паметта на своя патрон и 130-ата годишнина от създаването на школото. За това информират от пресцентъра на Община Червен бряг.
Директорът на училището, Маринела Вълчанова, изтъкна ролята на онези родолюбиви българи – първооснователите, дали културния тласък на селището още през далечната 1885 година, полагайки основите на образователната система в Чомаковци. Първото училище било начално и се помещавало в частни къщи. През 1879-1880 г. на площада пред църквата била построена новата училищна сграда с две класни и една учителска стая. В летописите на школото се пазят данни и за съборената 15 години по-късно сграда, когато училището отново започнало да се помещава в частни домове. През 1918 година училището вече е прогимназия. През 1925 година, с увеличаване броя на децата, помещенията стават неподходящи и за нуждите на учениците са предоставени две сгради – в едната се е помещавало Началното училище „Кирил и Методий“, а в другата – Прогимназията. През учебната 1947/48 година двете училища се обединяват и приемат за свой патрон името на един от най-великите българи – гениалният поет и революционер Христо Ботев.

Чомаковци 1
Гости на празника на ботевци бяха народният представител инж. Пламен Тачев, председателят на Общинския съвет, кметът и зам.-кметът на Община Червен бряг, началникът на Регионалния инспекторат по образованието – Плевен, общински съветници, директори на учебни заведения от общината, бивши и настоящи учители и ученици.
По повод годишнината и в чест на празника директорът на училището удостои с почетни грамоти най-дългогодишните преподаватели за съществения им принос в просветната дейност. Грамоти и предметни награди бяха връчени и на победителите в конкурса за ученическо творчество, посветен на Деня на Ботев. Наградени бяха още учениците от 6 и 7 клас, участвали във викторината „Ботеви потомци”, както и училищния отбор по тенис на маса – областен първенец на Ученическите игри. Точно в 12 часа празничната програма бе прекъсната от сирените, когато всички с минута мълчание се преклониха пред делото на Христо Ботев и пред плеадата революционери, загиналите за свободата и независимостта на България.

Чомаковци 2

Прочетете също:

Започна подаването на заявления за прием след 7 клас

От днес завършилите 7 клас ученици могат да подават заявление за участие в първи етап ...