Начало / Икономика / 13 селища в област Плевен са засегнати от Африканска чума по свинете

13 селища в област Плевен са засегнати от Африканска чума по свинете

13 селища в област Плевен са засегнати от Африканска чума по свинете. Това е съобщено днес на извънредното заседание на Областната епизоотична комисия, което се проведе днес във връзка с ограничаване на разпространението на заразата. Засегнатите от чумата селища са Жернов, Евлогиево, Муселиево, Новачене, Въбел, Санадиново, Бацова махала, Трънчовица, Брест, Милковица, Долни Вит, Сомовит и Шияково. От днес има потвърден случай на заразено диво прасе в община Белене, е съобщил д-р Иван Йорданов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).

До края на деня всички засегнати селища ще бъдат обработени. Досега са евтаназирани над 160 прасета в областта. След умъртвяването домашното стопанство се дезинфекцира, прави се и цялостна дезинфекция на селото.

За ограничаване разпространението на заразата са изградени КПП-та, за да се предотврати изнасянето на заразени животни или месо към вътрешността на страната.

Предвижда се също да се проведат информационни кампании в общините, за да се разясни на хората как да се предотврати разпространението на заразата.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...