Начало / Любопитно / 120-годишно вино показаха на изложение на професионалните училища

120-годишно вино показаха на изложение на професионалните училища

бутилка вино

Бутилка вино, произведено през 1893 г., беше изложена на щанда на Професионалната гимназия по лозарство и винарство в Плевен по време на изложението „Дни на професиите”, което се провежда в галерия „Илия Бешков“.

Виното е от първите, налети в избата на училището, създадена година по-рано – през 1892 г. От тогава е традиция всяка година да се запазват бутилки вино от новата реколта, разказа помощник-директорът на професионалната гимназия Красимира Бакалова. В енотеката на учебната изба се пази най-старата и най-пълна колекция от български вина в нашия регион. „Всяка година се оставят по 200 бутилки вино, които са наредени на специални стелажи. Бутилките са подредени по години, със съответните надписи какво е виното, какви качества е имало при бутилирането, защото при този дълъг престой, неговите качества се губят”, обясни Бакалова и допълни, че енотечните вина имат единствено историческа и колекционерска стойност.

Любопитно е, че през 1893 г. училището издава свой собствен етикет за произведените от него вина  и това е първият подобен етикет в нашата страна.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...