Акценти
Начало / Общество / С разнообразни инициативи отбелязваме седмицата “Европа – България”

С разнообразни инициативи отбелязваме седмицата “Европа – България”

Събитията по време на седмицата “Европа – България” тази година са изнесени извън областния център Плевен като поредицата от културно-информационни събития са основно посветени на 5-годишното членство на България в Европейския съюз. Това съобщи на пресконференция областният управител на Плевен Иван Новкиришки. Целта на кампанията е популяризиране дейността на Европейския парламент, на нашите евродепутати, ползите за България от членството, европейските програми и ползите на хората от тях. В Плевенска област седмицата се организира съвместно от Областна администрация, Областния информационен център, общините Долна Митрополия, Долни Дъбник, Червен бряг и Левски и читалищата “Георги Парцалев” Левски, “Илия Бешков” Д. Дъбник, “Неофит Рилски” Тръстеник и “Н. Й. Вапцаров” Червен бряг.

В НЧ “Неофит Рилски” Тръстеник инициативите започват на 3 декември с Ден на отворените врати, прожекция на филм, изложба на фотоси под надслов “Достойни в Европа”. Ще бъде връчено и дарение от Съвета на Европа – образователни книги за деца от 6 до 10-годишна възраст. В програмата по-малките ученици ще се включат в игри и изложби, планиран е конкурс за презентации, за есе и рисунки. Активно ще участват възпитаниците на СОУ “Евлоги Георгиев” Тръстеник, както и членовете на Клуб “Съхрани българското” при училището.

В община Червен бряг събитията започват на 1 декември с презентация на Полина Цветанова – стажант в Представителството на Европейската комисия в България. Разнообразните прояви включват представяне на есета, конкурс за ученически рисунки, ученическо състезание, както и няколко фотоизложби. Кулинарна изложба ще представи характерни европейски ястия, предвижда се да се проведе и училищен преглед на тема “Как се отбелязват коледните празници в Европа”.

На 3 декември в НЧ “Георги Парцалев” в Левски пък ще бъде представен информационен бюлетин “Община Левски – 5 години в Европа. Работа по европейски проекти”. Проявите включват изложба на карикатури и художествена фотография “Българинът в Европа”, презентации по темата “Единни в многообразието”, ученическо интерактивно състезание “Европа – България”. На 6 декември ще е закриването на информационните дни в Левски, тогава младежки клуб при НЧ “Георги Парцалев” организира среща с преподаватели от ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” на тема “Европейското бъдеще на България”.

Също на 3 декември в сградата на общинската администрация в Долни Дъбник ще бъде откриването на седмицата “Европа – България” с изложба на постери “Европа през нашите очи”. Организиран е и пътуващ семинар в населените места в общината, на който се предвижда прожекция на филм, раздаване на информационни материали, обсъждане и разговори с гражданите от малките населени места. Сред разнообразните събития е кулинарна изложба с характерни европейски ястия, ученическа викторина “Познаваме ли Европа?”, представяне на резултати от анкетно проучване “Европа и ние” на Клуб “Млад журналист” към СОУ “Христо Ботев” Долни Дъбник.

Йонка Янакиева, ръководител на Областния информационен център Плевен обясни, че ще се включат в инициативте в заключителната част – на 7 декември ще е конкурса “Час по Европа”, който беше провеждан в рамките на няколко седмици и имаше за цел да достигне до младежите като целева група – да ги приобщи към европейската идея и да допринесе за повишаване на техните знания и компетентности за ЕС. В рамките на тази инициатива групи ученици от различни гимназии на територията на област Плевен се включиха в проектно финансиране. Те имаха възможност както да се запознаят отблизо с институциите на ЕС, така и да се подготвят за това как се пишат проекти, участваха в интересни интерактивни игри и в рамките на всички тези мероприятия бяха отличени най-добрите ученици. В резултат на това се сформираха групи от следните гимназии – НУИ “Панайот Пипков” Плевен, ГПЧЕ, МГ “Гео Милев” Плевен, СОУ “Евлоги Георгиев” Тръстеник и Търговската гимназия от Червен бряг. От тези 5 училища са сформирани групи от по 6 ученика, които на 7 декември от 14.00 часа в ОИЦ ще се състезават по няколко критерия. Първо, всеки от тях трябва да представи по атрактивен начин своята гимназия, второ – те ще получат въпросник с 12 въпроси на европейска тематика и трето – ще трябва да презентират художествено произведение от европейски автор без ограничение на жанр и на базата на всичко това ще бъдат оценени от жури, обясни Йонка Янакиева. Журите ще е 3-членно – ще има представител на Областна администрация, от Община Плевен и от ОИЦ. Победителите ще бъдат отличени и ще получат интересни награди.

В края на пресконференцията областният управител на Плевен Иван Новкиришки връчи поздравителни адреси на секретарите на четирите читалища от името на евродепутата Мария Габриел.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...