Акценти
Начало / Любопитно / Международен ден на левичарите

Международен ден на левичарите

Днес е Международния ден на левичарите, който се чества от 1984 година по инициатива на Международната конфедерация на леворъките във Великобритания. Всеки шести човек в света е левичар. Изследвания показват, че завършилите висше образование, чиято лява ръка е по – развита, печелят с 13 – 21 процента повече от „десноръките“ си колеги.

Американският генетик Амар Клар установява, че специфичен ген определя дали човек е леворък или деснорък още в утробата на майката. Известни леворъки политици и държавници през вековете са били Симон Боливар, Бисмарк, Луи Шестнайсети, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Тиберий, Махатма Ганди, много британски крале и кралици, например кралица Виктория.

Освен това левичарите по – често стават специалисти. Склонни са да се занимават с различни изкуства. Неоспорим е фактът, че левичарите са несравнимо повече сред художниците, музикантите, както и някои категории спортисти.

В областта на технологиите най – известен леворък днес е създателят на „ Майкрософт“ – Бил Гейтс. Левичар е и сегашният президент на САЩ Барак Обама.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...