Начало / Общество / 105 години от провъзгласяването на Независимостта на България бяха отбелязани днес в Плевен

105 години от провъзгласяването на Независимостта на България бяха отбелязани днес в Плевен

Ден на независимостта

С приемане на почетния караул днес в 11 часа започна ритуалът по отбелязване 105-та годишнина от обявяването на независимостта на България.  По традиция тържествата се провеждат пред паметната плоча на Стефан Стамболов, поставена на камбанарията на храма „Св. Николай” в центъра на Плевен, където бяха дошли малко граждани.

Ден на независимостта

Слово по повод празника произнесе кметът проф. Димитър Стойков. В него той отбеляза, че обявяването на независимостта на България е „висш исторически акт, който вдъхна самочувствието ни на равноправна нация и на държава със собствен път и със собствено бъдеще”.

Величието на днешния ден винаги ще вдъхновява националния оптимизъм във всеки един от нас,  защото той не е само повод за гордост, а и глъдка родолюбие, която ни дава сили да  вървим уверено по избрания път, каза още в словото си проф. Стойков . Той призова да бъдем достойни потомци на делото на Стефан Стамболов и на всички българи, посветили живота си  на най-висшата кауза – свободата и независимостта на родината, с умението да творим сами историята си редом до независимите държави.

Ден на независимостта

След  словото на кмета  пред паметната плоча на Стефан Стамболов бяха поднесени венци и цветя на признателност, прозвуча химна на България,в изпълнение на Общински хор „Гена Димитрова” и Общински духов оркестър.

Празникът продължи с изпълнения на Духовия оркестър.

Прочетете също:

В Плевен палят празничните светлини на 1 декември

С приказния детски спектакъл „Елхичке, засияй над земята, огрей със звездата” ще бъдат запалени празничните ...