Начало / Общество / 100-годишната баба Танаска от Ленково: Тайната на дълголетието е в труда

100-годишната баба Танаска от Ленково: Тайната на дълголетието е в труда

На 2 януари Танаска Флорева от с. Ленково навърши 100 години. По този повод, днес, кметът на община Гулянци Лъчезар Яков я посети лично и ѝ поднесе почетен плакет, парична награда, торта и цветя. Той я поздрави за куража и борбения дух, пожела ѝ още дълги години да се радва на здраве и спокойствие. Танаска Флорова получи подарък и цветя и от Кметство Ленково.

Юбилярката посрещна своите гости с домашна торта и специален подарък за кмета на общината – изработено от нея ръкоделие. На всички пожела да стигнат и задминат нейните години и сподели, че за нея тайната на дълголетието е трудът. „Работила съм много – на полето, в градината, във фермата. Никога не съм оставяла днешната работа за утре, винаги съм била стриктна и изпълнителна.” – разказва баба Танаска. До тази есен с удоволствие е копвала в градинката и си е пийвала по чашка вино. Сега се е лишила от тези две удоволствия, по препоръка на лекаря, за да щади здравето си.

Танаска Флорева е родом от Милковица. Омъжва се в с. Ленково за Димитър Флоров. За изминалия век е преживяла много трудности, включително войни, размирни времена, бедност и лишения, но въпреки това казва, че последните години ѝ се струват по-трудни и сложни за младите. Сега живее с двете си деца Венета и Венелин и има възможност да се радва на грижите и уважението им. Един от най-вълнуващите моменти в живота ѝ е тяхното раждане. Близнаците се появяват на бял свят през 49-та година, с цял ден и 30 километра разлика – Венета е родена на 10 януари в Ленково, а Венелин на 11 януари в Плевен. За щастие всичко минава благополучно и сега тримата се смеят на тази история.

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...