Начало / Икономика / 10 фирми кандидатстват за доставка на електробуси за Община Плевен

10 фирми кандидатстват за доставка на електробуси за Община Плевен

10 фирми са подали документи за участие в обявената от Община Плевен процедурата за избор на доставчик на електробуси и зарядни станции за тях.

Избраната фирма ще трябва да достави 14 съвременни електробуса и зарядни станции, които ще бъдат монтирани в двете тролейбусни депа в града.

Доставката на екологичните тролейбуси е по проекта на Община Плевен „Утвърждаване на екологосъобразния обществен електротранспорт в Плевен”, който е на обща стойност близо 18 млн. лв. Проектът се осъществява в партньорство  с „Тролейбусен транспорт” ЕООД – Плевен, и е разработен по процедура „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух” по приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух” на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”.

Част от новите електробуси ще бъдат насочени по линии в Индустриалната зона на града, където има липса на обществен транспорт. Част от тях могат да бъдат пуснати по линиите Плевен-Гривица и Плевен-Опанец, които на практика са градски дестинации и ще е много по-евтино от прекарването на тролейбусни контактни мрежи до тези населени места, които са като квартали на Плевен, е мнението на общинската администрация.

За осигуряване на по-добри условия за бизнеса Община Плевен е заложила и основен ремонт на две улици в Индустриалната зона – ул. „Вит” и ул. „Северна”. Ремонтът им ще бъде финансиран със спестени средства  от европейски проекти. Икономията е в размер на 3 млн. 500 хил. лв., като част от сумата ще бъде вложена в процедурите за избор на изпълнител за ремонт на надлеза към жк „Сторгозия”.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...