Акценти
Начало / Здравеопазване / Връщат задължителното носене на маски на закрити обществени места

Връщат задължителното носене на маски на закрити обществени места

От полунощ днес, 22 юни, се връща задължителното носене на предпазни маски  на закрити обществени места, това съобщиха току що на брифинг на Националния оперативен щаб.

Въвеждането отново на тази по-строга мярка е заради увеличение на случаите на положителни за коронавирус през последната седмица, обясни министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Договорени са още следните противоепидемични мерки:

– Всички мероприятия на закрито да се провеждат при пълняемост до 50% процента от съответната зала. Задължително се носят маски, шлемове и други лични защитни средства

– На обществените места да се спазва дистанция от 1.5 м и задължително да се носят маски. Работещите в търговските обекти задължително да са с маски

– При провеждане на футболни мачове се позволява до 1 000 души в сектор при спазване на задължителната дистанция от 1.5 м

– При спортните състезания на открито се позволява до 50% пълняемост, като се спазва физическата дистанция от 1.5 м

Всчико това се прави с цел да съхраним здравето и живота на българските граждани, подчерта Ананиев.

Доц. Ангел Кунчев подчерта, че ситуацията е сложна и има реално увеличение на случаите на заразени с коронавирус. Затова към трите Д ще се прибави и едно К – контрол, засилен, на спазване на противоепидемичните мерки.

Първата крачка към този засилен контрол е глоба по 3 000 лв. на партиите ГЕРБ и БСП, защото са позволили събиране на много хора на едно място.

До края на седмицата ще има решение  дали ще се продължи извънредната епидемична ситуация в страната, стана ясно на брифинга.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...