Начало / Общество / 10 са малчуганите до 7-годишна възраст с издадени карти за градския транспорт

10 са малчуганите до 7-годишна възраст с издадени карти за градския транспорт

Интересът към издаване на карти за градския транспорт за деца до 7-годишна възраст в Плевен не е особено голям – до момента са издадени едва 10 като повечето от тях са на деца на служители на “Тролейбусен транспорт”, сподели управителят на дружеството инж. Ангел Несторов. Ще припомним, че според наредба на Министерство на транспорта от началото на тази година дори най-малките трябва да пътуват в градския транспорт с карти. Целта е малчуганите да имат доказана застраховка като пътници – така, както е с билетите.

Още от ноември миналата година от плевенското дружество имат готовност за реализиране на идеята, осъществена е и необходимата координация с Община Плевен, така че старт на издаването на карти е даден още през декември. Картите са осигурени с необходимото фолио за полиране, което се прави след като се сложи снимката. До момента децата до навършване на 7-годишна възраст пътуват безплатно с градския транспорт, така ще е и с картите. Това, което трябва да направят родителите, е да отидат в центъра за издаване на карти на “Тролейбусен транспорт”, да носят акта за раждане на детето и негова снимка. Така единственото, което родителите ще трябва да заплатят, е снимката на детето.

Картите от тази година са задължителни за всички, без значение каква е периодичността на ползване на градския транспорт. Целта не са глобите, но в наредбата на Министерство на транспорта са предвидени и финансови санкции, ако дете пътува без карта. “Ако родителите преценят, може да купуват и билет на детето или децата си – ако пътуват много рядко, но това определено е финансово по-неизгодно за тях”, коментира инж. Несторов.

Срокът на валидност е една календарна година, т.е. ако картата бъде извадена през март или април, тя ще важи до края на съответната календарна година или до навършване на 7 години на детето. За децата до 7-годишна възраст предстои да бъде направен регистър, какъвто в дружеството имат и за учениците, и за възрастните пътници над 65 години. Така отчитането на детските карти се прави от момента на издаване на такава.

Предстои започването на проверки на пътуващите малчугани, като глоби обаче засега не се предвиждат. “Разчитаме на добросъвестността на родителите. Като всяко ново нещо не всички го приемат, но е регламентирано и се надяваме хората да изпълнят ангажимента си”, допълни управителят на “Тролейбусен транспорт” Плевен.

Прочетете също:

Временни ограничения на движението в центъра на Плевен заради предстоящия в неделя балотаж

Във връзка с нормалното провеждане на балотажа за избор на президент и вицепрезидент  на  Република ...