Начало / Общество / Безплатен топъл обяд осигуряват за 99 човека по проект в Червен бряг

Безплатен топъл обяд осигуряват за 99 човека по проект в Червен бряг

98 лица с  нисък доход и едно лице с молба за настаняване в общинско  жилище ще ползват през месец януари услугата за безплатна храна в Община Червен бряг, научихме от младши експерт Анелия Чолич от дирекция „Хуманитарни дейности” в Община Червен бряг.  Одобрените лица ще получават безплатен обяд – супа, основно ястие и хляб, в продължение на четири месеца – от 1 януари до 30 април 2013 г., каза Чолич. Безплатният обяд се осигурява по проект  „Обществена трапезария”, финансиран от фонд „Социална закрила” към Министерство на труда и социалната политика.

Анелия Чолич обясни, че от услугата освен лица и семейства, получаващи месечно подпомагане по реда и условията на чл. 9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, могат да се възползват още и лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях; самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии за осигурителен стаж и възраст; пенсии за инвалидност; наследствени пенсии; пенсии, несвързани с трудова дейност, както скитащи и бездомни деца и  лица.

Капацитетът на „Обществената трапезария” е за 99 нуждаещи се от този вид подпомагане.

Проектът „Обществена трапезария” стартира през октомври миналата година, припомни Чолич. Тогава са приети 106 заявления и са одобрени 99, колкото е капацитетът на трапезарията. През ноември 2012 г. общият брой на подалите заявления за ползване на услугата „Обществена трапезария” са 111, а през декември – 108. За месец януари 2013 г. броя на желаещите е 121 и одобрени са 99 потребители на услугата.

Желаещите да ползват услугата подават заявление до кмета на Община Червен бряг и представят лична карта за справка, след което се прави проверка дали отговарят на условията за включване в проекта, обясни младши експерт Анелия Чолич. Документите за участие се приемат всеки ден в Центъра за информация и обслужване в сградата на Община Червен бряг.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...