Акценти
Начало / Любопитно / Международният ден на климата е днес

Международният ден на климата е днес

земя

На 15 май се отбелязва Международният ден на климата. Той е обявен официално за такъв от министрите на страните членки на Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата, подписана на 5 юни 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Документът е ратифициран в нашата страна през март 1995 година.
Всяка година еколози и управляващи от цял свят координират действията си за намаляване тенденцията към глобално затопляне. Изменението на климата е една от най-големите заплахи в живота на нашата планета. Основната му цел е да се координират действията на редица страни по цял свят за намаляване тенденцията към глобално затопляне. Според учените то е един от основните проблеми пред човечеството.
България също е засегната от глобалното затопляне. То е причина за повишаването на средната температура на атмосферата и на световния океан, наблюдаван през последните десетилетия. През 20-ти век средната температура на Земята се е повишила средно с 0.6 градуса, което води до парников ефект – затопляне на долната част на атмосферата.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...