Акценти
Начало / Икономика / „Хемус” – магистрала край Плевен, край Шумен – скоростен път

„Хемус” – магистрала край Плевен, край Шумен – скоростен път

Две мнения по въпроса няма – от Велико Търново до София „Хемус” ще бъде магистрала, заяви в Плевен инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”. Според инж. Лазаров трафикът, който минава отДунав мост към Гърция или Сърбия, минава през този участък, така че от Велико Търново до София или до съществуващата магистрала  „Хемус” – магистралният габарит е обоснован икономически и той не вижда опасност за промяна в апликационната форма, която ще бъде подготвена.

Известни опасения има за участъка от Велико Търново до Шумен, където ще  бъде връзката с останалата част от изградената магистрала, че трафикът няма да бъде достатъчен, за да се защити икономически изграждането на автомагистрален габарит. „Затова там имаме план Б за изграждане на скоростен път, което реално няма да се отрази на комфорта на ползване на пътя, освен че разрешената скорост ще е с 20 км/ч по-ниска от тази по магистрала”, обясни инж. Лазаров.

Изграждането на тези участъци е заложено по оперативна програма „Транспорт”  и е предвидено за следващия програмен период. Председателят на АПИ беше категоричен, че няма притеснения за започване на строителството на „Хемус” през 2014 г.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...