Акценти
Начало / Образование / „Световно кафене” дискутира проблема за интеграцията на малцинствата

„Световно кафене” дискутира проблема за интеграцията на малцинствата

За четвърта година  в Плевен се проведе дискусия по метода на „световно кафене” на тема „Мултикултурните отношения между етносите”.  Дискусията се организира от Община Плевен, а модератор беше Даниела Димитрова, която постави началото на този род неформални срещи между младите хора в Плевен.

Световното кафене е един много интересен модел за дискутиране – подходящ и интересен за млади хора, обясни Даниела Димитрова преди началото на дискусията и допълни, че целта е младите хора да станат по-толерантни, говорейки свободно и открито за разликите и приликите между етносите.

По време на „световното кафене” ученици от Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване в Плевен и ученици от основното училище в Буковлък обсъдиха проблемите в комуникацията между българи и роми. С помощта на модератора те формулираха отговори на въпросите: Как си представяте интеграцията на малцинствата; Кое е общото и кое е различното между ромите и другите етнически групи; Кои са пречките пред ромите, за да могатте да се интегрират успешно в българското общество; кои са причините една не малка част от децата от ромски произход да не посещават училище.

Изказаните мнения бяха обобщени.

Сега  предстои ние да ги обсъдим, като специално внимание ще обърнем на интеграцията на малцинствените групи в училище, подчерта Гюнай Ходжаджиков, експерт в общинския отдел „Образование”. Той обясни, че в резултат на предишни дискусии се е очертала необходимостта да се обърне по-специално внимание на комуникацията между учителите и родителите от ромските семейства, както и включването на ромски родители в обществените съвети.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...