Акценти
Начало / Общество / „Магазина работи”, а не трябва, защото е опасен

„Магазина работи”, а не трябва, защото е опасен

„Магазина работи” е табелата, с правописна грешка, която е поставена на витрините на магазин в идеалният център на Плевен. Но въпросът не е в правописната грешка, а в това, че временната постройка отдавна трябваше да е в историята, най-малко защото е опасна.

Заключението е на експерти, произнесли се още преди януари миналата година, когато Община Плевен с решение на Общинския съвет продаде собствеността си върху временната метална конструкция, известна на плевенчани като Базара, на частния инвеститор, собственик на земята под постройката.

Тогава от две постоянни комисии към ОбС – по „Обществена собственост, приватизация и концесия” и другата – „Законосъобразност и установяване на конфлик на интереси”, поискаха предложението за продажба да бъде отложено, като един от мотивите беше да се изчака влизането в сила на Закона за публични-частни партньорства, като междувременно вносителят на предложението води преговори със собственика на земята под постройката за евентуално постигане на споразумение за обезщетение в бъдещата нова постройка.

Но вносителят на предложението – кметът проф. Димитър Стойков, обърна внимание, че отлагането на решението би струвало твърде скъпо на Общината, тъй като, позовавайки се на мнението на експертите, постройката вече е опасна и трябва да се отделят средства за ремонта й. Кметът тогава заяви категорично, че започването на такъв ремонт не е целесъобразно с оглед на финансовата ситуация.

Както се казва – дотук добре. Но вече повече от година и половина грозната постройка на Базара продължава да стои в центъра на Плевен.

Въпросът е, година и половина след решението на ОбС, тази временна метална конструкция по-малко опасна ли е? Едва ли!  Не е нужно да си инженер, за да прецениш, че с времето опасността нараства, а не намалява.

Така че, дори и да няма правомощия върху частен имот, Общината има право да контролира сигурността на сгради, които са за обществено ползване и на оживена пешеходна зона.

Към това се прибавя и въпросът нужна ли е тази, с времето ставаща все по-грозна, постройка, щом с изрична табела трябва да се указва, че магазинът в нея работи? Тоест, доводът за запазване хляба на търговците, имащи щандове в Базара, едва ли е състоятелен.

Ще припомним, че идеята на купувача беше на мястото на Базара да построи 4-етажна сграда за обществено ползване.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...