Акценти
Начало / Култура / „Акцент” свири в българската премиера на операта „Нос”

„Акцент” свири в българската премиера на операта „Нос”

Българската премиера на операта „Нос” на Дмитрий Шостакович се очартава да бъде най-предизвикателната вечер в програмата на 52 Международен фестивал „Мартенски музикални дни”, който ще се проведе  от 17 до 31 март в Русе. Част от културното предизвикателство ще бъде перкусионен ансамбъл „Акцент” на НУИ „Панайот Пипков”. Премиерата на операта, която дълги години е била забранена в Русия, е на 20 март и репетициите вече започнаха. Ударната партия е изключително трудна, но младите плевенски музиканти са получили поздравления от колегите си от Русенската филхармония, научихме от ръководителя на ансамбъла Симеон Серафимов.

След представлението на „Нос” четиримата музиканти на „Акцент” ще се включат в майсторския клас по ударни инструменти на Татяна Колева и Емануел Сежурне, който е част от академията на фестивала.

Татяна Колева живее и работи в Холандия. Ангажирана е активно с представяне и популяризиране на нова музика и артформи по цял свят и е призната за едно от водещите имена в областта на съвременната перкусионна музика.

Емануел Сежурне е френски композитор и перкусионист, чиято музика, изпълнена с ритъм, романтика и енергия, е вдъхновена както от западната класическа традиция, така и от популярния европейски джаз и рок. Композициите му се изпълняват в редица страни и са част от репертоара на много световни оркестри. Едновременно с композирането, Сежурне прави и кариера като уважаван перкусионист.

В средата на април „Акцент“ и акордеонен ансамбъл „Акордеомания“ с ръководител Румен Тодоров за минават за Кан, Франция.  Пътуването е в рамките на културен обмен с Консерваторията на Кан и в него ще вземат участие както ученици, така и педагози. Поканата за двата плевенски ансамбъла е от Венцислава Шойкова, която е преподавател в Консерваторията и дъщеря на дългогодишния директор на НУИ „Панайот Пипков“ – Божко Шойков.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...