Акценти
Начало / Култура / „Акцент” достойно представи българската перкусионна школа на фестивал в Ница

„Акцент” достойно представи българската перкусионна школа на фестивал в Ница

Високи оценки получи перкусионен ансамбъл “Акцент” след представянето си в първото издание на Европейски срещи за перкусионисти в град Ница, Франция. Фестивалът се проведе от 21 до 23 юни, като перкусионният ансамбъл към НУИ „Панайот Пипков” беше единственият участник от България.

Младите български инструменталисти от класа на Симеон Серафимов изнесоха самостоятелен концерт на 21 юни в Ница, в който включват пиеси от български композитори –  Добри Палиев, Петко Стайнов, фрагменти от произведения на Прокофиев и Хачатурян – аранжименти на Августина Серафимова, както и специално подготвения за фестивала аранжимент на произведение от френския композитор Дариус Мийо. За изпълненията си музикантите от „Акцент” – Елена Дорошенко, Николай Иванов, Поля Петкова, Янислав Цолов и Християн Христов, получиха много високи оценки от преподаватели и музиканти от Ница и Кан, сподели на пресконференция вчера Августина Серафимова, аранжор на ансамбъл „Акцент”.  Част от тези впечатления са споделени в специалната Тетрадка за отзиви на ансамбъла.

„Благодаря, че споделихте с нас вашата непринуденост и любов към музиката, тъй като това открихме във вашия чудесен перкусионен ансамбъл „Акцент”. Във всяка нота имаше музика, която младите перкусионисти поднасят и рисуват красиви естетически картини от България. Това беше един много красива среща”, е записал Филип Сера – соло-тимпанист на операта на Ница, професор в Консерваторията в Ница.

След изпълнението на „Акцент” в Къщата за изящни изкуства в Кан в тетрадката за отзиви президентът на асоциацията за изящни изкуства в Кан е записал:Бяхме впечатлени от силата и майсторството на тяхното изпълнение и се надяваме, че тяхното идване в Кан може да бъде начало на дълго сътрудничество с други европейски групи от същото ниво”.

А президентът на Европейския дом в Кан споделя: „Акцент” наистина ни поднесе напълно нова визия за България. Невероятна визия за европейската култура, нашето общо наследство”.

С изпълнение на пазара в Кан "Акцент" рекламира концерта си в Къщата на изящните изкуства

Тези суперлативи за „Акцент” и неговия ръководител Симеон Серафимов са подплатени с официална покана за участие във второто издание на Европейските срещи за перкусионисти, които ще се проведат през 2015 г. Другата покана е за концерт по повод Деня на Европа догодина в Кан.

По време на фестивала преподаватели и ученици имат възможност да обогатят своите знания с нови практики в майсторски класове и уъркшоп. Особено полезни за нас бяха срещите с колеги от Департамента по ударни инструменти от Консерваторията в Ница и със Силвио Гуалда – преподавател на ансамбъл „Перкумания” от Валенсия,Испания, разказа Симеон Серафимов. Той сподели впечатленията си от лекцията на Силвио Гуалда за композитора Ксенакис. Любопитното е, че Гуалда пръв разчита странния нотопис на Ксенакис  и го представя по разбираем за всички начин, обясни Серафимов.

Лекцията на Силвио Гуалда за композитора Ксанакис

Участието на ансамбъл „Акцент” във фестивала в Ница е в рамките на проект по програма „Мобилност“, финансирана от национален фонд „Култура” на Министерството на културата. Част от необходимите средства младите музиканти осигуряват чрез два благотворителни концерта. Ценна помощ получават и от Венцислава Шойкова и нейната асоциация „Арт престиж”.

Тя също споделя впечатленията си в тетрадката за отзиви.
„С ритъмa на тези четири дни плевенските деца разтупкаха сърцата на публиката в Ница от най-малките и любопитни ученици, възторжените колеги и бяха изключително високо оценени от ръководството на Консерваторията в Ница, от организаторите на фестивала и от най-престижната фигура на световната ударна школа господин Силвио Гуалда!!! БРАВО на Симеон, Стефка, Августина!!! Този екип развива талантите, радва публиката и поставя най-точния „АКЦЕНТ“ в музиката!!! Младите ВИРТУОЗИ завладяха аудиторията и прекрасните аранжименти на Августина предизвикаха интереса на френските издатели на ноти! На сцената зазвучаха неравноделните български ритми и под майсторките ръце на Стефка концертният роял запя с Балкански гласове…. Виждам пет изпълнителя, а чувам ЕДИН инструмент… дишайки и туптейки с едно сърце!!!“ са думите на Филип Сера – соло-тимпанист на Операта в Ница и колега. Респект и адмирации от френските и испански перкусионисти получиха талантливите ни младежи Поля, Елена, Янислав, Христян, Николай!!! АКЦЕНТ’а в програмата беше „тъпана“, с който запознахте слушателите на Южна Франция, но и Дариус Мийо – аранжимент за мултиперкусии, пиано и ансамбъл от ударни инструменти, впечатли музикантите от Монако, Ница, Антиб, Ванс, Валбон, Грас, Кан. Намериха, разбира се, нови приятели от Испания и всички живеещи с ударните инструменти музиканти, производители на палки и издатели на ноти, композитори и научни работници, дошли в Ница за тази първа среща на европейските школи по ударни инструменти!!! Началото е сложено и поканата е направена – 2015 „АКЦЕНТ“ е поканен за втория фестивал в Ница!!! Успехи и късмет!!!” Ваша искрена почитателка – Венцислава!!!

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...