Начало / Образование / Ясен е броят на седмокласниците, които ще се явят на НВО в Плевенско

Ясен е броят на седмокласниците, които ще се явят на НВО в Плевенско

Следващата седмица започва Националното външно оценяване за учениците, завършили 7 клас. Оценките от тези изпити важат за кандидатстване в средните училища в страната.

Два са задължителните изпити за седмокласниците – по български език и литература и по математика, които ще се проведат на 17 и 19 юни. На НВО по български език и литература в област Плевен се очаква да се явят 2 007 ученици. Те ще решават тест с 26 задачи, които включват отговори на въпроси и преразказ на непознат художествен текст. Времетраеното на изпита е 150 минути. На НВО по математика очакваният брой на явилите се е 2 006.  Изпитът по математика също е под формата на тест, който съдържа 25 задачи. Времето за решаването им е 150 минути.

На  5 юни приключи подаването на заявления от учениците, пожелали да се явяват на Национално външно оценяване по чужд език. В област Плевен заявления за този изпит са подали 40 ученици.  Учениците, пожелали да се явяват на изпит за проверка на способностите по предметите Музика, Изобразително изкуство и Спорт са 51, като на изпит по музика ще се явят 23 ученици, на изпит за проверка на способностите по спорт – 27, а на изпит за проверка на способностите по Изобразително изкуство  – 1 ученик. Заявлението на ученика, пожелал да се явява на изпит за проверка на способностите по Изобразително изкуство, е служебно изпратено в най-близкото РУО, където този изпит ще се провежда, уточняват от РУО – Плевен.

НВО по изобразително изкуство е на 20 юни, на 24 юни е изпитът по музика, а на 25 и 26 юни се провежда изпита по спорт.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...