Начало / Култура / Японски гравюри върху дърво в галерия „Бешков” в Европейската нощ на музеите и галериите

Японски гравюри върху дърво в галерия „Бешков” в Европейската нощ на музеите и галериите

Три изложби ще бъдат открити в Художествена галерия „Илия Бешков” за Европейската нощ на музеите и галериите. В събота, 13 май, от галерията канят плевенчани да прекарат приятни моменти и да се заредят с положителни емоции от срещата с изкуството.

Две от изложбите са гостуващи. Художествена галерия Силистра ще представи 30   японски гравюри на дърво от 17-ти век.  „В цветните гравюри (ксилографии) се представят  отделни части от илюстровани издания, албуми и театрални афиши, показващи портрети на актьори. Присъстват и отделни калиграфски надписи с откъси от текстове на театъра Кабуки, които са органична част от графичното изображение. Сред предпочитаните за времето теми е и тази за доблестите на самурая и образът му на тържествуща доблест и героизъм”, разказа Антония Караиванова, главен уредник в галерия „Бешков”.

Впечатляваща за зрителя ще е пищната разрисовка на облеклата на актьорите, със съсредоточеното внимание към детайла. Култът към съзерцанието на цъфналите цветове на вишната, така характерен и дълбоко вкоренен в живота на японеца, има свой графичен лист и в тази колекция – „Пролет в Едо“, допълни още Антония Караиванова.

Другата гостуваща изложба е на Художествена галерия Русе, която представя колекция живопис на Петър Попов.

Галерия „Бешков” ще се включи с изложба от географски карти, гравюри и литографии, свързани с богомилството по българските земи. Изложбата „Богомили” включва над 100 графични листа, които художничката Виолета Гривишка е дарила на плевенската галерия през 2011 г.  Дарителката споделя, че е посветила почти 50 години на проучвания, за да достигне до дълбоката духовна същност на богомилството.

Галерия „Илия Бешков” ще бъде отворена за свободно посещение от 18 до 24 часа на 13 май. Оставете свободна съботната си вечер, споделете страхотното време с нас и изложбите, с които ще отбележим поредната „Европейска нощ на музеите и галериите“, празнувайки заедно с останалите 34 999 музеи и галерии в Европа, приканват от галерия „Бешков”.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...