Акценти
Начало / Култура / Яна Зеленогорска и Санджар Сапаев плениха плевенската публика

Яна Зеленогорска и Санджар Сапаев плениха плевенската публика

С вълнуващи изпълнения двама талантливи млади цигулари – Яна Зеленогорска и Санджар Сапаев, зарадваха в петъчната вечер плевенската публика. Двамата ученици на проф. Ангел Станков не за първи път са солисти на Плевенска филхармония  и показаха впечатляващо развитие. Яна Зеленогорска, която завършва бакалавърска степен в НМА „Панчо Владигеров” , изпълни с голяма емоция и прецизност Виенявски – Концертна полонеза в ре мажор и Златев-Черкин – „Севдана“.  Приятна изненада за публиката беше  партньорството й с Чавдар Вълков – първа цигулка на Плевенска филхармония,   в изпълнение на Концерт за две цигулки в ре минор от Бах.

IMG_4766

Втората част на концерта, под диригентството на Славей Тинчев, беше за Санджар Сапаев и неговото запомнящо се изпълнение на  Концерт за цигулка и оркестър от Чайковски.

IMG_2168санджар сапаев

Много аплодисменти заслужиха  младите  изпълнители, които са превърнали музиката в свой живот. Всичко се случва и преживяваме чрез нея, сподели след концерта Яна Зеленогорска. Санджар Сапаев допълва, че тя му е дала и любов. „Тя е нашият език, с който комуникираме с всеки, премахвайки езиковите бариери”, каза още Яна Зеленогорска. Тя сподели, че музиката взема от свободното им време, но им дава „войнишка дисциплина защото всеки ден знаеш, че трябва да свириш, да се бориш”.

Младата цигуларка е щастлива да свири на много ценен инструмент, който е създаден от италиански майстор преди близо три столетия. Казва, че го е открила така, както се случва в приказките – на един таван, благодарение на нейния професор Ангел Станков. Цигулката е с голяма  душа, тя се отваря, затваря, преживява всичко с нас и е част от нашия живот, сподели Яна Зеленогорска.

IMG_4760

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...