Акценти
Начало / Политика / Янаки Стоилов: Никой не може да оспори преломния характер на 9 сепетмври

Янаки Стоилов: Никой не може да оспори преломния характер на 9 сепетмври

9 септември 1944 г., като всяка друга преломна дата, води до разделение и противопоставяне. Но обединението на българската нация трябва да направи възможно общото отбелязване на тази дата, защото никой не може да оспори нейния исторически, преломен характер. Това коментира в Плевен заместник- председателят на Народното събрание Янаки Стоилов дали е възможно общо отбелязване на 9 септември от социалисти и антикомунисти.
Според него в перспектива може да се мисли върху въпроса дали е възможно общо отбелязване на тази дата, без да се изисква уеднаквяване на всички гледни точки, защото „9 сепетмври се отразява по коренно различен начин върху съдбата на различни хора в България – едни, които го посрещат с радост и го смятат за освобождение и други, които са потърпевши от тези събития”. „С течението на историята трябва да сме готови да видим всички страни на този процес и да ги обясним, което не означава да оправдаваме всичко, което се е случило в последствие. Трябва да видим причините за процесите, защото опитите да се вадят някакви фрагменти от историята са спекулативни”, подчерта Янаки Стоилов. Той обясни, че един от изводите, които могат да се направят е, че в много малко случаи една диктатура може да бъде заменена с някаква форма на демокрация. „Твърде дълбоки традиции са необходими в едно общество, за да може след диктатура веднага да дойде демокрация”, каза още той.
По актуалния въпрос за кандидат-президентската двойка на БСП Янаки Стоилов каза, че утре ще се проведе заседание на Националния съвет на БСП, на който се очаква да се определи техният кандидат за вице-президент.

На въпроса нужни ли са промени в Конституцията, той отговори, че в момента това не е актуална тема.
Янаки Стоилов е в Плевен по повод 70-годишнината от обявяването на републиканската конституция на България. Пред плевенски социалисти той изнесе лекция на тема „ 70 години републиканска конституция в България“.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...