Акценти
Начало / Икономика / Язовир „Тотлебенов вал” е поставен под непрекъснато наблюдение

Язовир „Тотлебенов вал” е поставен под непрекъснато наблюдение

Язовир „Тотлебенов вал”, който се намира в парк „Кайлъка”, е пълен на 100% и прелива през преливника. За това са информирали тази сутрин от Пожарната с писмо до Областна администрация – Плевен.

От „Напителни системи” наблюдават язовира, риск засега няма, заяви зам.-областният управител д-р Красимир Трифонов. Но нивото на река Тученишка е по-високо, и поради конструктивни проблеми шахтите на ВиК в парк „Кайлъка” преливат и някои от алеите в парка са наводнени, обясни той.

Проблемът е от години и периодично се явява при повишаване на нивото на река Тученишка.

По думите на д-р Трифонов проблемът идва от четирите язовира, които се изпускат в язовир „Тотлебенов вал”. От Областна администрация са сигнализирали за това Община Плевен. Преди 10 дни са изпратили писмо до Общината с искане за контролирано изпускане, в малки нива на тези язовири. Но явно това не се спазва, констатират от Областна администрация и „Напоителни системи”.

„Нивото на Тотлебенов вал е бил свален до 50% в началото на  зимния сезон. Но безконтролното изпускане на четирите язовира е довело до напълването на язовир Тотлебенов вал, преливането през преливника и покачване нивото на река Тученишка”, обясни зам.-областният управител. Язовирите се стопанисват от Община Плевен и от арендатори.

Опасност от преливане на язовир „Тотлебенов вал” през стената няма, дискомфортът е за посетителите на парк „Кайлъка”, заяви д-р Красимир Тодоров и допълни, че проблемът с алеите на парк „Кайлъка” ще се реши, когато паднат водните нива на река Тученишка

Той изрази също надежда, че тази година всички отговорни институции ще се заемат с отстраняване на проблема, за да не се образуват изливи по алеите на парка.

 

 

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...