Начало / На фокус / Юбилейни картичка и пощенски плик ще бъдат издадени по повод 140 години от Плевенската епопея

Юбилейни картичка и пощенски плик ще бъдат издадени по повод 140 години от Плевенската епопея

Пощенско-филателни издания  на тема 140 години Плевенска епопея, 40 години Плевенска панорама и 110 години  от създаването на Военноисторическите музеи в Плевен предстои да бъдат издадени. Това съобщи на пресконференция днес Румен Петков и Януш Донев, които са членове на Инициативния комитет за отбелязване на годишнината от Освобождението на Плевен.

Идеята има подкрепата на кмета на Плевен Георг Спартански и на областния управител Мирослав Петров.

До 10 септември проектите на юбилейната картичка и пощенски плик ще бъдат представени в Плевен, а до края на септември проектът ще бъде утвърден от експертния съвет на Съюзи на филателистите и на списание „Филателен преглед”, съобщи Петков. През месец ноември тази година картичката и пощенският плик ще бъдат пуснати в продажба. Водени са също разговори с руския посланик в началото на месец декември пощенско-филателните издания да бъдат представени и в Москва, съобщи още Румен Петков.

Материалите за изработката на картичката и пощенския плик ще бъдат предоставени от Регионалния военноисторически музей в Плевен.

Ще се разчита на подкрепата на плевенския бизнес, за да се превърне това в едно солидно събитие,  което да даде възможност на плевенчани и на всички българи да бъдат част от честванията на 140 години от Плевенската епопея, каза Петков. Ще се разчита и на подкрепа на кметовете от област Плевен, защото Плевен заслужава по възможно най-убедителния начин да покаже, че има историческа памет и самочувствие на град, от който започва освобождението на България.

В рамките на тези чествания ще бъде организиран и конкурс, посветен на 140 години Плевенска епопея и 40 години Плевенска панорама. Конкурсът ще е в три раздела – рисунка, есе и авторска песен. Председател на журито, което ще включва доказани имена от различни свери на изкуството и литературата, ще бъде председателствано от акад. Светлин Русев.

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...