Акценти
Начало / Политика / Румен Петков: Общинските съветници взеха решение против интересите на Плевен

Румен Петков: Общинските съветници взеха решение против интересите на Плевен

Решението на Общинския съвет за преобразуване на Общинското предприятие „Център за градска мобилност” в еднолично акционерно дружество е против интересите на Плевен и на Общината. Това каза днес Румен Петков, който беше помолен да коментира вчерашната извънредна сесия на местния парламент в качеството му на бивш кмет на Плевен.

Той открои три основни неща в подкрепа на думите си. На първо място постави изнесената информация от кмета Спартански за фалшифициране на подписи на общински съветници. „Това по същество трябва да означава, че самите вносители са извършили нарушение, което автоматически прави решението невалидно. И е много важно Прокуратурата по най-бързия начин да направи съответните стъпки и действия, за да е ясно, кой е фалшифицирал подписи и той да понесе своята отговорност”, каза Петков.

На второ място той коментира, че би настоявал кметът да изисква данъчни декларации от всички общински съветници за задължения към Общината. „Ако те имат задължения към Общината, трябва да е  ясно, че анархията е стигнала своя връх. Не може да си институционално обвързан с Общинския съвет и да имаш задължения. Ако има такива, жителите на Плевен трябва да знаят, кой не си е платил задълженията към Плевенската община”, коментира Петков.

На трето място, той посочи, че формирането на това еднолично акционерно дружество е стъпка към разграбването му. По думите му, това  позволява гласуваният борд на директорите утре да реши да премине към практическа приватизация на дружеството. Така няколко човека ще откраднат едно от най-доходните пера в общинския бюджет, посочи Петков.

Той не скри, че двама от съветниците на АБВ са подкрепили решението за преобразуване на общинското предприятие. „Това е много грозна политическа стъпка. Казвам го с болка, политически гняв, но е факт”, заяви Румен Петков. Според него до дни тези двама общински съветници „ще разберат, че са от излъганите”.

Румен Петков коментира и това, че взетото решение е незаконно поради факта, че част от дружеството е публична общинска собственост, имайки предвид Автогарата. „Ако някой е искал да вземе това решение, е трябвало преди това да смени формата на собственост – да стане частна общинска, и тогава да се  вземе такова решение. Освен това Автогарата е част от европейски проект, който е разположен във времето. Така че хората, които са взели решението за преобразуването, искат да натоварят Общината с тежки санкции”, посочи той.

Петков обаче беше категоричен, че нещата не са вън от пет-шест души в Общинския съвет  и изключи каквато и да е намеса извън Плевен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...