Начало / Култура / Юбилеен концерт на композитора и диригент Ванко Найденов

Юбилеен концерт на композитора и диригент Ванко Найденов

Ванко Найденов – композитор, диригент и педагог, ще направи юбилеен концерт на 26 май в зала „Катя Попова”. Концертът ще бъде под диригентството на Деян Павлов, с участието на Общински хор „Гена Димитрова”с диригент Анелия Дечева и солист Николай Моцов – тенор. Ще бъдат изпълнени симфонични пиеси от автора. Билети на касите на Плевенска филхармония.

Ванко Найденов е завършвил Държавната консерватория с духови инструменти през 1962 г., след което учи композиция и дирижиране. Съосновател и преподавател в Средно музикално училище „Панайот Пипков“ – Плевен. Бил е артист-оркестрант в Софийска филхармония, референт в Комитета за изкуство и култура и участник в създаването на Плевенска опера „Хр. Бръмбаров“. От 1970 г. живее в Техеран, Иран. Преподава в Музикалното училище и в Техеранския университет – факултета за изящни изкуства. Диригент на Симфоничния оркестър на Националното радио и телевизия на Иран. Доктор по музика на Техеранската академия на науките.

Ванко Найденов е автор на музиката за 25 филма, сериали и телевизионни предавания, музика за театър, над 50 песни за деца; пиеси за хор и оркестър, камерни пиеси, симфонични творби.

Носител е на награда за музика от Международен филмов фестивал в Токио (1982) и на Почетен диплом от държавния глава на Иран за принос в музикалния живот на страната (1986).

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...