Акценти
Начало / Крими / Щракнаха белезниците на тартора на организирана група за кражба на кабели в Северна България

Щракнаха белезниците на тартора на организирана група за кражба на кабели в Северна България

ОДМВР

Разбита е организирана престъпна група за кражба на телефонни кабели, действала на територията на цяла България,преимуществено в Северна България, съобщи днес директорът на ОД на МВР в Плевен Йордан Каменов. Акцията е извършена  със съдействието на Районна прокуратура – Силистра, след поредния набег на групата, този път  в село Айдeмир, Силистренско.

Тарторът на групата и един от членовете й е задържан на пункт за метали в Долна Митрополия.при предаване на 700 кг мед от открадните край Айдемир  над 500 метра кабели. Трето лице, което е известно, успява да избяга и е обявено за общодържавно издирване, обясни Красимир Начев, началник  сектор „Криминална полиция“ при ОДМВР – Плевен.

През изминалите години групата е действала на територията на област Плевен, но след подмяната на медните кабели с оптични, пренася дейността си на територията на цялата страна. Проучва трасетата с най-модерен металотърсач, тип скенер. Групата е изключително добре подготвена и само за десетина минути може да измъкне 500 м кабел и да се изтегли от местопрестъплението. Досега полицията няколко пъти е попадала на следите им, но заради бързината им на действие, не са успявали да заловят извършителите.

Групата разполагала с няколко високопроходими автомобила, всичките с английска регистрация, които използвала само нощем, при извършване на кражбите. Движели са се само по черни или четвъртокласни пътища, за да избегнат евентуална среща с полицейски патрули. При едно такова случайно засичане и опит да бъдат спрени оказват съпротива, при един такъв случай  са направили опит да прегазят полицай от РУП – Свищов.

Тактиката на действие на групата е, след като измъкне кабелите, ги обгарят в труднодостъпни местности и след това предават добитото количество мед на различни пунктове в страната. При последния им удар полицията е имала информация кога и къде ще действат и е взето решение да бъдат задържани в пункта за скрап в Долна Митрополия.  Това става на 13 май 2014 г. в 9 часа сутринта. При задържането са използвани стоп патрони, а едно от задържаните лица е нанесло удар с крак в областта на гърдите на един от полицейските служители.

Заловеният тартор на престъпната група с инициали М.В.В., е около 30-годишен, живее в жк „Сторгозия, притежава луксозни имоти и автомобили, без да има данни да работи някъде. Криминално проявен е, но не е задържан досега. Групата варира между 3 и 8 човека, като тези, които изкопават кабелите, са от ромски произход. От полицията разполагат  с информация, че служители от БТК са подавали информация към престъпната група. Предстои да бъде установено кое точно е лицето, подавало информацията при определени финансови стимули

Тарторът на групата е задържан за 72-часа в Силистра, като се очаква мярката да бъде изменена в постоянна задържане под стража.

Красимир Начев обясни, че това е един от редките случаи, когато продажбата се  извършва на пункт. Обичайната практика е собственикът на пункта да изкара автомобил извън населено място,където се натоварва откраднатото, затрупва се със старо желязо и така се транспортира до пункта. Затова е много трудно доказването съучастието на пунктовете за изкупуване на скрап в тази дейност, каза Начев.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...