Акценти
Начало / Общество / Ще спрат ли от движение асансьорите без телефон?

Ще спрат ли от движение асансьорите без телефон?

До края на 2016 година всички асансьори у нас трябваше да бъдат оборудвани с телефон. Изискването е задължително, а разходите за това ще поемат собствениците на апартаменти. Телефонът в кабината е необходимост, за да може при инцидент да позвъним на фирмата или техника, който поддържа асансьора. Устройството струва около 250-300 лева. Монтира се в кабината и работи на принципа на мобилния телефон. Което означава, че периодично трябва да се купува и сим карта. Екип на „Здравей, България” направи проверка на асансьор в сграда на бул. „Шипченски проход” в столицата.

„Последният проблем на този асансьор е разговорното устройство. Това е инструкцията за използване, а в нея не пише как се използва то. Тук няма и дори бутон „Аларма”. Нито по новите, нито по старите правила, човек не може да алармира, че е заседнал в асансьора. Той не спира точно на спирките, което е предпоставка човек да се спъне и да падне при влизане или излизане от асансьора”, коментира за „Здравей, България” Николай Маринков от Българската асансьорна асоциация.

В сградата на Държавната агенция за метрология и технически надзор, например, са поставили разговорно устройство в асансьора. Самото устройство заедно с монтажа му е струвало 170 лева.

„Проблемът е много по-сериозен. Хората не се грижта за собствената си сигурност. Имаме над 90 000 опасни асансьори в България. Това нещо трябва да бъде променено. Хората трябва да се подготвят за много по-сериозни ремонти на асаньорите, за да могат да живеят в една много по-сигурна среда”, коментира Николай Маринков от Българската асансьорна асоциация.

От Агенцията припомнят, че две години е бил гратисният период за извършване на технически преглед на асансьорите и там, където е необходимо да се монтира телефон.

„Може да има телефон в асансьора и въпреки това той да бъде спрян. Този асансьор не отговаря на изискванията за безопасност и веднага ще изпратим хора да го проверят”, заяви Нели Карипова от Държавната агенция за метрология и технически надзор.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...