Акценти
Начало / Общество / Ще реставрират Улпия Ескус по прграма за трансгранично сътрудничество

Ще реставрират Улпия Ескус по прграма за трансгранично сътрудничество

5-ГОТОВИ

Ще се търси сериозен и заинтересован румънски партньор, за да се кандидатства по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2014 -2020 с проект за реставрация на ареологическия резерват Улпия Ескус край плевенското село Гиген. Това е решено днес на среща при областния управител на област Плевен Ралица Добрева, на която са обсъдени възможностите за финансиране на дейности по реставрация, консервация и възстановяване на Улпия Ескус. В срещата са участвали зам.-областният управител арх. Бойко Балтаков, доц. д-р Гергана Кабакчиева и  арх. Юлий Фърков.

Дейностите, които биха могли да се включат в проектното предложение, съгласно предварителната версия на наръчника за кандидатстване са: извършване на проучвания, почистване на терена, консервация на съществуващите структури, социализация, план за управление и подобряване на комуникационния достъп.

Арх. Фърков и доц. д- р Гергана Кабапчиева предложиха реставрацията да бъде приоритетно насочена към най-ценния обект в резервата: Храма на Богинята Фортуна, който е блестящ римски барок с изключително богата декорация. В такъв случай  работата трябва да започне от юг и да се разгръща към север.  Предвижда се да се пристъпи и към частична реконсервация на сградите вътре в крепостта.

Археологическият резерват „Улпия Ескус“ е обявен за паметник на културата с национално значение, като резерватът е с територия 507 016 кв.м. и охранителна зона от 2 420 189 кв. м.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...