Акценти
Начало / Култура / Ще предложат Фестивала за маримба в Плевен за член на БФА

Ще предложат Фестивала за маримба в Плевен за член на БФА

Община Плевен обсъжда възможността Международният фестивал за маримба и ударни инструменти в Плевен да бъде предложен за член на Българската фестивална асоциация. Новината съобщи началникът на отдел „Култура” – Стефка Григорова, на пресконференция в Пресклуба на БТА по повод откриването на четвъртото издание на фестивала.
Членството в БФА означава престиж,възможност за популяризиране в десетки европейски страни чрез Европейската фестивална асоциация, на която сме членове и не на последно място – възможност за значителна финансова подкрепа, обясни Григорова.
Четвъртият международен фестивал за маримба и ударни инструменти ще се проведе от 1 до 5 юли под патронажа на кмета на Плевен Георг Спартански. Организатор е Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” – Плевен в партньорство с Община Плевен, информираха Августина и Симеон Серафимови, основни двигатели и идеолози на международото музикално събитие.
Фестивалът ще започне с шествие на участниците, което ще започне от Драматичния театър в 20 часа на 1 юли. Официалното откриване е половин час по-късно на площад „Възраждане”. Основен двигател на този концерт ще е перкусионен ансамбъл „Акцент”, който е една от емблемите на НУИ „Панайот Пипков” – Плевен, подчерта Симеон Серафимов. На откритата сцена на площада ще излязат още перкусионистите от ансамбъл „Тайм” на НМУ „Любомир Пипков” – София, както и участници във фестивала. Специален поздрав ще поднесе танцовият ансамбъл към НУИ „Панайот Пипков”.
В продължение на пет дни в Плевен ще се състоят множество концерти, известни перкусионисти ще проведат майсторски класове. Те ще започнат още сутринта на 1 юли, като програмата вече е запълнена и има възможност за записване само на слушатели, обясни Августина Серафимова. За майсторските класове тази година са се записали рекорден брой участници – близо 25, от България, Франция, Турция, Тайван и Колумбия. Те ще имат възможност да почерпят знания от такива солисти-перкусионисти и преподаватели като Майкъл Бърит – САЩ, Андерс Астранд – Швеция, Жан-Батист Льоклер, Флориан Кокил и Реми Делангл – кларинет, от Франция, Василена Серафимова – възпитаник на НУИ „Панайот Пипков”. Участниците в майсторските класове ще имат големия шанс да излязат да свирят на една сцена със своите преподаватели в камерните концерти, включени в програмата на фестивала, обърна внимание Августина Серафимова.
Международният фестивал за маримба и ударни инструменти ще завърши на 5 юли със заключителен концерт на участниците в майсторските класове, който ще се проведе в зала „Божко Шойков” на НУИ „Панайот Пипков” от 19 часа.

Програма:
1 юли, петък, 20.30 ч.
Откриване на площад „Възраждане” /при лошо време – зала „Катя Попова”/
Перкусионни ансамбли: „Акцент” от НУИ „Панайот Пипков”,
„Тайм” от НМУ „Любомир Пипков” – София
и от участници във фестивала Танцов ансамбъл от НУИ „Панайот Пипков” – Плевен
2 юли, събота, 19.00 ч.
НУИ „Панайот Пипков” – зала „Божко Шойков”
Андерс Астранд – Швеция
с участието на Флориан Кокил – Франция
и перкусионни състави от участници в майсторските класове
3 юли, неделя, 19.00 ч.
НУИ „Панайот Пипков” – зала „Божко Шойков”
Жан-Батист Льоклер – Франция
Майкъл Бърит – САЩ
и перкусионни състави от участници в майсторските класове
4 юли, понеделник, 19.00 ч.
НУИ „Панайот Пипков” – зала „Божко Шойков”
Реми Делангл – кларинет, Франция
Василена Серафимова – България/Франция
5 юли, вторник, 19.00 ч.
НУИ „Панайот Пипков” – зала „Божко Шойков”
Заключителен концерт на участниците в майсторските класове

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...