Начало / Икономика / Ще правят парк върху старото сметище на Червен бряг

Ще правят парк върху старото сметище на Червен бряг

За рекултивация на старото сметище се подготвят в Община Червен бряг, след като от месец април вече извозват боклука на новоизграденото регионално сметище в Луковит.

Заповед за закриването на общинското сметище вече е издадена от РИОСВ – Плевен. От Общината са подготвили и изпратили предложение за отпускане на близо 2 млн.лв. от Предприятието за управление дейностите по опазване на околната среда  (ПУДООС) за рекултивацията на старото сметище. Там би могло да се изгради един прекрасен крайречен парк до дигата на река Искър, обясни Светослав Георгиев, зам.-кмет на Община Червен бряг.

Ако бъдат отпуснати исканите средства, Общината е в готовност да приключи с рекултивацията още до края на тази година.

Кметът на Червен бряг – инж. Данаил Вълов, уточни, че вече имат разчет на разходите за първия месец от извозването на боклука на новото регионално сметище. Те показват оскъпяване в частта за транспортиране и за депониране на тон отпадъци. За да се намали поскъпването на сметоизвозването и сметосъбирането, ще се търсят резерви, поясни инж. Вълов. Идеята е да се създаде площадка за сепариране на отпадъците на територията на община Червен бряг, което би намалило  до 40% обема на извозвания боклук. Допълнително Общината ще реализира печалба от отделените пластмасови, метални, стъклени отпадъци.

Място за сепарирането на отпадъците има, а от реализираната икономия ще се изплати и сепариращата техника, е категоричен кметът на Червен бряг. Що се отнася до промяна в такса смет, той обясни, че в  края на годината ще са ясни разчетите и тогава ще се обсъжда ще се наложи ли увеличение на такса смет за жителите на община Червен бряг.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...