Акценти
Начало / Общество / Ще отбележим ли рождението на Ботев

Ще отбележим ли рождението на Ботев

паметник-ботев

На 6 януари се навършват 166 години от рождението на  революционера, поета и публициста, националния герой Христо Ботев.

Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 година в Калофер. Като национален революционер Ботев се явява продължител на делото на Георги Раковски и Васил Левски. Единственото радикално средство за разрешаване на националния въпрос той вижда само в революцията. Ботев ратува и за балканска федерация като средство, което би съдействало за разрешаване на националния въпрос на Балканите. Интернационалист по убеждения, Ботев защитава правото на българския народ за самоосъзнаване и самоуправление, обявява се за радикалната революционна борба за сметка на „просветителната“ идеология, против експлоатацията на по-слабите в социално отношение от страна на по-силните.

Всяка година на тази дата се организира поднасяне на венци пред паметника на революционера, който се намира на едноименния булевард в Плевен. Тази година, засега, официално не е обявено такова честване. Пропускът все още може да бъде поправен. И не само от институциит, а от всеки от нас.

Стрък цвете, малко време и признателност в сърцето – само това се изисква и то е напълно достатъчно!

Нека го направим!

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...