Начало / Общество / Ще има ли най-сетне спокойствие за изстрадалите жители на Мечка

Ще има ли най-сетне спокойствие за изстрадалите жители на Мечка

За пореден път площадът на плевенското село Мечка се изпълни с хора, дошли да изплачат болката си пред още един министър на вътрешните работи. В продължение на близо 20 години набезите на ромите тормозят живеещите, предимно възрастни хора, в селото. Докато търпеливо чакаха да дойде министър Цветанов групичка възрастни мъже и жени разказват все за това колко пъти са разбивани домовете им и какво е задигнато. Дребничкият дядо Иван, нахлупил шапка с българския трикольор, тихичко нарежда как само за един месец 22 пъти е обирана къщата му. Докато най-накрая решил сам да сложи край на ромските безчинства. Припомнил си дългите години военна служба и измайсторил самоделни гранати, с които посрещнал следващия бабаит, решил да обира дома му. За щастие пострадали няма, но и кражбите спрели, успокоява дядо Иван.

Всичко, което произведем – крадат, включва се и леля Гергина. Само преди десетина дни отново влезли в дома й и задигнали 20 кг тел и 100 кг царевица. „Кокошки не останаха в домовете ни, само на мен са ми задигнали 45”, нарежда леля Гергина.

Старите хора се надяват поставените охранителни камери най-сетне да решат дългогодишния им проблем със сигурността. Надяват се вече да могат да спокойно да спят нощем, а не да дежурят да пазят домовете си.

Хората вече са забелязали, че откакто са монтирани 12-те камери, кражбите са намалели. Такава е и статистиката на полицията. За първото тримесечие на тази година регистрираните престъпления са три пъти по-малко в сравнение със същия период на миналата година. От средата на миналата година досега в затвора са вкарани 15 роми от селото, трима от които за кражби, научихме от началника на РПУ – Пордим Мариян Дочев. Има и доста издадени присъди, но предимно пробации и условни, допълва той. Това е и един от основните проблеми, които жителите на Мечка поставиха пред министър Цветанов, наред с голямата безработица, особено сред ромското население.

„Трябва да отчетем, че когато се задържат извършителите на такива престъпления, те не получават адекватни наказания и адекватни присъди, за да имат превантивна роля върху близките им, които смятат че могат да живеят от кражби”, отговори министър Цветанов. Той допълни още, че проблемът с битовата престъпност е тясно свързан със социалния фактор. „Винаги съм казвал, че полицията е последната инстанция, която трябва да задържи извършителя. Но ние ще се постараем да се разкриват работни места, да се създават трудови навици на тези хора, които през годините не са получили образование и сега трудно могат да си намерят работа”, обясни министърът.

Той подчерта, че през последните 20 години не е правено почти нищо, за да бъдат образовани ромите  и да бъдат научени на трудови навици. „Ако имаше реална политика в тази посока досега, днешните 20-годишните роми щяха да имат съвсем друга ценностна система”, каза Цветанов и цитира данни от последното преброяване през 2011 г. , според които 5% от населението в страната са роми. Но при децата до 9-годишна възраст, ромите вече са 23%. „Прогнозата е, че през 2020 г. ромите, които ще бъдат на трудовия пазар,ще са 23% от общия дял трудоспособни. Което означава, че има много пропуснато време и за да бъде наваксано, от една страна ние трябва да помогнем, от друга – ромите сами трябва активно да се включат в този процес”, подчерта министърът.

Поредната среща в село Мечка завърши с повече надежда. Ще има ли най-сетне спокойствие за изстрадалите жители на плевенското село времето ще покаже.

След два месеца те отново ще посрещнат министър Цветанов. Дано да е с повече добри новини.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...