Акценти
Начало / Политика / Ще борим битовата престъпност по израелски модел

Ще борим битовата престъпност по израелски модел

БСП

На 6 и 7 април  в междуправителствена комисия и на бизнес форум България-Русия предстои да бъде дискутиран проектът АЕЦ-Белене, съобщи  на пресконференция с плевенски журналисти.депутатът Красимир Янков, който е заместник-председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и организационен секретар на НС на БСП  Темата за дискусията е била посочена от българската и от руската страна, уточни Янков и допълни, че се очаква тя да даде нова посока за развиване на следващите етапи на проекта.

Според депутата проектът за Седми блок на АЕЦ Козлодуй не може да се разглежда като конкурентен на  проекта Белене, защото тезата на правителството, подкрепяна от  експерти, е че на България са необходими нови базови мощности, които да позволят  износ на електроенергия  и  производството й на по-ниски цени.

Той посочи, че правителството и Народното събрание имат ясни доказателства в работата си, за създаване на основа, която да даде възможност на българския бизнес да е една крачка напред по отношение на предвидимост на разходи за енергоресурси.

В качеството си на зам.-председател на комисията по вътрешна сигурност Янков се спря на основни моменти от новия Закон за МВР, който вече мина на първо четене и включва мерки за намаляване на битовата престъпност. Новият закон ще позволи по-бърза реакция на органите на реда при получаване на сигнал за битово престъпление, както и разпределение на полицейските сили съобразно концентрацията и характера на престъпленията, посочи Янков. Важен момент от промените в закона е използване на система на извънщатни сътрудници. Такъв модел е довел до намаляване на битовата престъпност с до 80% в Израел и Великобритания, каза Янков и обясни, че от Израел дори са поели ангажимент да помогнат техният модел да се транспонира и у нас. Янков подчерта, че ефективно противодействие срещу извършителите на битова престъпност само с извънщатни сътрудници не може да се постигне, затова ще се пристъпи и към прецезиране и на други закони. Като пример той посочи законът, регламентиращ дейността на пуктовете за метални отпадъци.

В местата с висока концентрация на престъпрения .ще има необходимост от позициониране и на разследващи полицаи, както и помощ на кварталните полицаи, поясни Янков.

 

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...

Един коментар

  1. Петият чукундур защо го отрязахте от снимката