Акценти
Начало / Култура / Щастлива Коледа ще пожелае с концерт Плевенска филхармония

Щастлива Коледа ще пожелае с концерт Плевенска филхармония

Аделина Кънева Плевенска филхармония
Снимка: Плевенска филхармония

Прекрасното сопрано Еделина Кънева и страхотният тенор Марио Николов ще са солисти в концерта, с който Плевенска филхармония ще пожелае щастлива Коледа на плевенчани.

На 11 декември, от 19 часа, на сцената на зала „Емил Димитров” в читалище „Съгласие” ще прозвучат популярни арии и дуети из оперети.

Тенорът Марио Николов е едно от най-популярните лица на оперетата у нас.. Творческата му кариера започва в софийската оперета през 1989 г., а коронните му роли са в „Графиня Марица”, „Прилепът”, „Царицата на чардаша”, „Цигански барон”, „Хубавата Елена”, „Баядерка”, „Веселата вдовица”. Гастролира многократно в страни от Европа, Америка и в Япония. Като режисьор е поставял редица хитови представления в музикалните театри в София, Велико Търново, Пазарджик, в оперите на Русе и Бургас. Носител е на престижното отличие „Кристална лира” за върхови постижения в областта на музикално-сценичното изкуство. При откриването на сезона в ДМТ „Стефан Македонски“ на 1 октомври получи най-високата награда на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България – „Златна лира“.

Солистката на Музикалния театър в София – Еделина Кънева, вече е добре позната на плевенската публика. Кънева е била Зорика от „Циганска любов“ на Лехар, графиня Марица в едноименната оперета на Имре Калман.  Но казва, че любима роля й е тази на Тоска.”Макар че да я пееш е голям зор. А Марица е пиршество за душата, макар че също е изключително трудна”, казва певицата. В репертоара й има още класически, джаз и поп дуети с Васил Петров, Белослава, Марги Хранова, Андрей Баташов.

Програмата на Плевенската филхармония за празничния месец декември включва още концерт на 4 декември, от 19 часа  с диригент Георги Патриков и солист  – цигуларката Десислава Чолакова.
На 18 декември  в залата на Драматичен театър „Иван Радоев“  филхармонията е подготвила приятна меломанска изненада с гости от Корея.

 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...