Акценти
Начало / Здравеопазване / В Опанец преглеждат пациенти в автомобили заради недостъпна Здравна служба

В Опанец преглеждат пациенти в автомобили заради недостъпна Здравна служба

Импровизирано лечение се провежда в съседното на град Плевен, село Опанец, наброяващо около 2000 жители. Недостъпната за възрастни хора местна здравна служба принуждава лекарката да преглежда пациентите си в автомобилите, с които са превозени до пункта. За шокиращото положение алармира кметът на селото – Тихомир Георгиев.

„Проблемът е от края на 70-те години на миналия век. Повечето от жителите ни са възрастни. Труднопридвижващите се не могат да изкачват стръмните стълби до здравната служба, която се помещава на втория етаж в къща. Често се налага лекарката да слиза до автомобилите, с които ги превозват и в тях да преглежда пациентите. Невъзможно е от здравната служба и с носилка да се свали болен човек“, разказва Георгиев. Той е кмет на с. Опанец от 7 години.

„Всяка година поставяме проблема, като кандидатстваме за финансиране на нова здравна служба. Имаме готов проект /направен само с финансиране от нашето кметство/ за преместване на здравната служба в центъра на селото – в сградата на читалище „Изгрев“. Там можем да я настаним в три удобни помещения със санитарни възли. Има възможност да се направи рампа за инвалиди, удобно е и за линейките. Гласувани са и 35 000 лева. В момента чакаме единствено мълчаливото съгласие на министъра на културата, от което ще стане ясно, възможно ли е в една сграда да се помещават читалище и здравна служба. Ако получим това съгласие, ще вземем парите от Община Плевен. Получим ли финансирането, до два месеца новата здравна служба ще работи“, категоричен е Тихомир Георгиев.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...