Начало / Общество / Шестгодишната Нора днес все пак се срещна с кмета

Шестгодишната Нора днес все пак се срещна с кмета

Шестгодишната плевенчанка Нора Рашева, която спечели две купи от Европейския шахматен фестивал на училищните шампиони „Надеждите на света” във Варна – за първо място при момичетата до осем години и за най-малка участничка, днес се срещна с кмета на Плевен, съобщиха от пресцентъра на Общината.  Заедно с нея е била и треньорката й мс  Христинка Илиева.

Нора тренира шахмат в СКШ „Плевен XXI” от ноември миналата година.   Само за няколко месеца тя усвоява едногодишен материал, споделила треньорката. След четиримесечни тренировки малката плевенчанка завоюва два сребърни медала на Националната купа „Търновската царица” при момичета до 8 години – за ускорен и блиц шах. Следва първият златен медал от турнира „България МОЛ”.

 За да участва в   Европейския шахматен фестивал, Нора се явява на пет турнира „Млад гросмайстор”, организирани от СКШ „Плевен XXI” по проекта „Надеждите на България”, както и на Национален турнир по шахмат.

 От девет изиграни срещи във Върна младата ни надежда има пет победи, което й осигурява първо място при момичетата до 8 години. В последния кръг тя среща абсолютния победител Симеон Тодев. Двамата се състезават на електронна дъска, а срещата се предава на живо в Интернет.

Нора разказала на кмета, че е започнала да се увлича по шахмата благодарение на баща си и по-големия си брат и че голямата й мечта е да спечели шахматна корона.

Проф. Стойков е пожелал на малката шампионка нови спортни победи и върхове, с които да се гордее Плевен.

Вчера Нора не бе приета от кмета и това беше повод за остър коментар във Фейсбук от страна на кандидата за кмет и настоящ общински съветник Георг Спартански. Ответната реакция от страна на Община Плевен и на ПП ГЕРБ не закъсня. Така малката Нора се оказа неволно в епицентъра на политическите страсти, което хвърли лека сянка върху радостта от успеха й.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...