Акценти
Начало / Култура / Шедьоври на унгарската графика гостуват за месец в галерия „Бешков”

Шедьоври на унгарската графика гостуват за месец в галерия „Бешков”

унгарска графика

Графични творби на известни майстори от Унгария са включени в камерната изложба, която тази вечер беше открита в една от залите на галерия „Илия Бешков” в Плевен. Изложбата включва 32 графични листа на майстори, работили в периода от 1965 до 1980 година.

унгарска графика

Изложбата беше открита от Тошо Дончев – директор на Унгарския културен институт – София и Яра Бубнова, временно изпълняващ длъжността директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство, от чиито фонд са показаните творби.

При представянето на изложбата Яра Бубнова подчерта, че много от включените в изложбата автори вече са станали класици. „Унгарските автори използват изключително сложни техники – офорт, мецотинто, суха игла, цветен печат. Фини техники, които са се развивали и усъвършенствали стотици години, и които правят унгарската графика доста добре разпознаваема”, каза Бубнова.

Част от тези шедьоври на унгарското графично изкуство са включени в Графичен албум, създаден съвместно от Унгарския културен институт в София и Националната галерия за чуждестранно изкуство, обяви директорът на Унгарския културен институт Тошо Дончев. Друга съвместна продукция на двата института е  каталогът „Унгарски майстори в България”, който също беше представен от Дончев.

Изложбата „Унгарска графика” ще остане открита до 11 януари 2014 г.

унгарска графика

унгарска графика

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...