Начало / Последни новини / Шахматни клубове от страната с искане за избор на ново ръководство на федерацията

Шахматни клубове от страната с искане за избор на ново ръководство на федерацията

Шахматни клубове от страната са подписали искане до Българската федерация по шахмат 1928 г. за провеждане на Извънредно изборно събрание. Предложението е то да се проведе в Плевен на 18 ноември.

Според закона, в двуседмичен срок от внасянето на това искане Управителният съвет на БФШ е длъжен да насрочи събрание съгласно посочените параметри – избор на председател на БФШ, избор на нов Управителен съвет и на нов Контролен съвет на БФШ.

В мотивите на искането за провеждане на извънредно изборно събрание е посочено, че трябва да се сложи край на инертността и некомпетентността в управлението на федерация. През изминалата година от учредяването настоящото ръководство не реализира целите, за които бе избрано, се посочва в мотивите. Изброяват се още липса на визия за развитието на шахмата у нас, не е решен по категоричен начин въпросът с лиценза за БФШ 1928, Управителният съвет работи с непопълнен състав, често и с непълен кворум, не се полагат резултатни усилия за възстановяване членството във ФИДЕ. Настоящото ръководство е упреквано и за пълната липса на държавно финансиране за българския шахмат. Водещи състезатели преминаха в други федерации, с което показват, че нямат вяра действията на настоящето ръководство на БФШ 1928, се посочва в искането. Сред мотивите за избор на ново ръководство на БФШ е посочено и незадоволителното провеждане на Държавния спортен календар и липса на участие на държавни отбори в Олимпиадата по шахмат в Батуми, Грузия.

За членове на мандатната комисия, която ще проведе изборното събрание са посочени Петьо Маринов – председател, и членове – Деян Димитров и Красимир Бочев.

Извънредното изборно събрание на БФШ ще се проведе на 18 ноември, от 10 часа, в конферентната зала на хотел „Ростов” в Плевен.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...