Акценти
Начало / Последни новини / Шахматисти от четири града се събират за два турнира този уикенд в Плевен

Шахматисти от четири града се събират за два турнира този уикенд в Плевен

Този уикенд  СКШ „Плевен XXI“ стартира две вериги турнири – „Проходната пешка“ за деца до 10 години, и Опен Плевен XXI за шахматисти с международно ело под 2200. Записвания за участие в турнирите могат да се правят до 16 декември, напомнят от плевенския клуб.

Веригата „Проходна пешка“ ще се проведе от декември 2015 до май 2016г. в шест ежемесечни турнира. Надпреварата наподобява по регламент веригата за ученици „Млад гросмайстор“, която плевенският клуб провеждаше през последните 3 години по Проекта „Надеждите на България“, обясни мс Христинка Илиева, старши треньор на СКШ „Плевен 21”.  Основната цел е подготовка на най-малките състезатели за Държавните първенства по класически шах, ускорен шах и блиц, които ще се проведат в края на месец май следващата година..
Според регламента системата на провеждане ще бъде Швейцарска в 6 кръга, по 25 минути на състезател за цялата партия.
Заелите първите три места на всеки турнир, както и най-малкият участник ще се награждават с предметни награди, а за всяко дете, включило се във веригата, ще има грамота за участие.
„Победителят във всеки турнир ще получава и преходна купа под формата на пешка, която ще бъде негово притежание до следващия турнир, когато призът трябва да бъде защитен. Ако има нов победител, преходната купа отива при него. В края на 6-те турнира, купата ще спечели състезателят, събрал най-голям точков актив от 5-те най-добри свои участия. Максималният брой точки ще бъде 75, като за първо място състезателят получава 15 точки, за второ-14, за трето -13, и така до 15-то място – 1 точка”, разясни Христинка Илиева, която ще е и съдия на турнира.
Освен преходната купа, победителят от веригата ще спечели  най-новият модел електронен шахматен часовник  DGT 3000.
Подобна верига за 8 годишни СКШ „Плевен XXI“ с успех проведе през 2012г. Победител стана Кристиян Григоров, следван от Валентин Митев и Захари Иванов, сега 11-годишни състезатели на плевенския клуб, припомни Илиева..
До този момент участие в турнира са заявили 20 деца от клуба домакин и две деца от ШК“Пловдив“. Състезанието ще започне в 17:00 ч. в петък, 18 декември 2015 г. Тогава ще се играят първите три кръга. Надпреварата ще продължи в 9:00 ч. в събота с останалите 3 партии. Награждаването ще бъде в 12:00 ч., след което ще започне откритият турнир „Плевен XXI“.

В Опен ще могат да участват шахматисти с международно ело до 2200. Ограничението е въведено, за да може турнирът да важи за изчисляване на българско и международно ело. За първи път СКШ „Плевен XXI“ ще проведе състезание с възможност за международно градиране, отбеляза Христинка Илиева и допълни, че идеята е такъв турнир да се провежда на всеки всеки два месеца през 2016 г.

 Главен съдия на срещите ще бъде фиде майстор Иван Стойнов от София, международен съдия. Системата ще бъде Швейцарска, в 6 кръга с контрола 60 минути и 30 секунди добавка на всеки ход. Предвидени са 7 награди: за първите трима в класирането, за ветеран и за най-добре представил се състезатал в групата на 10 , 14 и 20-годишните. Турнирът ще започне в 12:00 ч. в събота, 19 декември, а награждаването ще е в неделя от 18 часа. До момента заявки са подали 22 шахматисти от Плевен, Пловдив, Ловеч и Червен бряг.
Състезанията ще се играят в клуба на бул.“Скобелев“ 20.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...