Акценти
Начало / Последни новини / Шахматистите от МГ „Гео Милев“ станаха вицешампиони на България

Шахматистите от МГ „Гео Милев“ станаха вицешампиони на България

МГ шахмат

Плевенските шахматисти от МГ „Гео Милев“ извоюваха призово място на Ученическите игри по шахмат за 8-10 клас. Финалите се проведоха на 16 и 17 май в Благоевград, като в тях взеха участие 10 отбора – победители от 9-те зони на България и представител на града домакин. Те играеха по системата „Всеки срещу Всеки“. Отборите бяха съставени от четири състезателя и една резерва, като на четвъртата дъска задължително играеше момиче.
Отборът на МГ „Гео Милев“ е тотален хегемон в шахмата, след като в последните 5 години е неизменен шампион на България. Поколението, което спечели тези титли, обаче, вече порасна и отстъпи място на по-млади състезатели, което даде повод на останалите отбори да „помечтаят“, че „плевенската хегемония„ е вече е история. Това естествено не се получи и плевенският отбор бе сред основните претенденти за титлата. На първа дъска игра Давид Цветанов, на втора и трета се редуваха Момчил Банев, Габриела Илиева и Никол Илиева, а на женската дъска бе Гергана Димитрова. Треньор бе Всеволод Капустянов.
Като най-сериозен конкурент на плевенчаните бе отборът на Частна професионална гимназия „Дружба“-гр. София, в който играеха двамата братя Петрови, които са многократни шампиони на България. Жребият определи двата отбора да се срещнат в последния кръг. За съжаление до него плевенчани направиха 7 победи и допуснаха една равна срещу по-слаб противник, а техните противници постигнаха само победи. Така в последния мач на отбора на МГ “Гео Милев“ му бе нужна победа при относително равностойни състави. Отборът на плевенските шахматисти загуби, като остана втори. Това разбира се е успех на плевенчани, защото на практика в партиите те спечелиха повече точки – 27.5 срещу 26.5 от 36 възможни от софиянци, но от няколко години класирането в отборните състезания се възприе да се извършва по мач-точки, по който плевенските състезатели са втори.
По дъски плевенските състезатели постигнаха следните резултати: Давид Цветанов – 6,5 от 9, Момчил Банев – 4 от 6, Габриела Илиева – 4 от 5,Никол Илиева 6 от 7 и на женската дъска Гергана Димитрова 7 от 9. Всичките са активни състезатели в своите клубове. Момчил Банев и Гергана Димитрова играят в “Спартак Плевен ХХI”, Никол Илиева и Габриела Илиева играят за ”Михаил Тал” – Червен Бряг, а Давид Цветанов за “Асеновец” – Асеновград. Отборът запазва състава си и догодина.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...