Акценти
Начало / Култура / Чудният свят на арфата омагьоса плевенски ученици

Чудният свят на арфата омагьоса плевенски ученици

 DSCN2817

Светът на арфата е древен, вълшебен и необятен. Още шумерите я познавали и ценели. Инструментът с ангелски глас се е развивал през епохите и е израствал на височина също като децата, а докосването до струните му се е съхранило все така магично.

В това се убедиха учениците от НУ „Хр. Ботев” в Плевен, които изпъстриха пространството на Арт центъра в Градската градина. Те участваха в Музикална работилница, в която трите арфистки Анжела Маджарова, Доля Рахнева и Мартина Ябланска разказваха истории за вдъхновяващия инструмент. Мултимедия илюстрира думите на лекторите и помогна на децата да добият представа за конкретни факти.

DSCN2863

Малчуганите демонстрираха завидни познания по темата и участваха активно във всички дейности, с които домакините ги изненадаха. Те свириха, танцуваха и дирижираха изпълнението на трите доказани арфистки. Научиха, че арфата участва в герба на Ирландия. Инструментът фигурира и на гърба на монетата от едно евро, върху известна марка бира и т.н.

Чуха за различните музикални стилове и епохи, в които арфата е претърпяла еволюция, както и колко струни има тя. Разходиха се из музикалните стилове барок, класицизъм , романтизъм, представиха си света на крале, принцове и принцеси, пренесоха се с въображението си в кралския двор и танцуваха специфични за различните епохи танци.

Учениците слушаха с интерес за композитори като Моцарт и Хендел, създали прекрасни произведния за арфа. Мартина Ябланска покани децата на концерта на Плевенската филхармония и Анжела Маджарова, за да чуят Концерт за арфа от Хендел. Изявата ще се състои утре, 10 октомври, от 19 часа в зала „Катя Попова”.

DSCN2883

Идеята за Музикалната работилница е на Анжела Маджарова, която иска да популяризира този красив, древен инструмент сред децата. Тя е възпитаник на Музикалното училище и на Националната музикалната академия в София.

В чудния свят на арфата утре ще се потопят ученици от начално училище “Патриарх Евтимий”.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...