Акценти
Начало / На фокус / Чрез изкуство и спорт Център по сугестопедия в Плевен превръща ученето в удоволствие

Чрез изкуство и спорт Център по сугестопедия в Плевен превръща ученето в удоволствие

Образователен център от нов тип, който ще работи изцяло по оригиналната методика на проф. Георги Лозанов – сугестопедия, беше открит днес в Плевен. Сугестопедия център за работа с деца от 7 до 14 години ще прилага класическата сугестопедия, при която със средствата на изкуството и играта се спомага за отключване на резервите, с които човешкият мозък разполага за учене и се постига бързо натрупване на знания, които остават трайно и се възпроизвеждат бързо и естествено. Това каза при откриването на Центъра Преслав Гайдарски, ръководител на проекта, по който е разкрит образователният център.

Центърът ще предлага няколко вида услуги. Едната е сугестопедична занималня за деца от 1 до 4 клас, които ще имат възможност да подготвят домашните си и да се справят с ненаученото в клас. В приятна атмосфера те ще се чувстват  освободени и няма да чувстват напрежение от учебния процес. С радост Преслав Гайдайрски съобщи, че само за две седмици първите деца, посещаващи Центъра, са се освободили от зависимостта от мобилните телефони. Има клуб по роботика, в който децата ще се запознаят с роботите на Лего. В Центъра те ще започнат първо със сглобяването на тези роботи, за да развият фината си моторика. Ще се научат да следят условия, защото в противен случай роботите няма да се задвижат. След което ще започне и самото програмиране, което ще позволи на децата да визуализират сложните за тях условни задачи от математиката.

В арт работилницата децата ще изработват различни изделия. Едновременно с това, с помощта на педагога по предприемачество, те ще могат да ги остойностят. Така децата, изчислявайки сами стойността на изработения от тях продукт, ще се научат да ценят материалите и да ги използват най-рационално, обясни Преслав Гайдарски.

Предвидени са също занимания по танци – ще се учат модерни и народни танци. Ще има часове по актьорско майсторство. Целта на тези занимания е децата да се освободят и да могат да се изявяват пред публика. По-срамежливите ще получават роли на сценаристи, режисьори, защото главното е децата да разберат, че всеки има своето място в цялостния процес, подчерта Гайдарски.

В Сугестопедия център работят 10 педагога – двама социални педагози, един спортен педагог, педагог с английска филология, и няколко начални педагози с английски език. Към екипа има психолог и трима консултант-учители, които подпомагат процеса и дейността на младите си колеги.

Инвестицията  е за близо 500 000 лв., като от ОП „Развитие на човешките ресурси” са отпуснати 199 000 лв., които са разходи за персонал и оборудване. Останалите са собствена инвестиция. „Нашият проект е ярък пример за съвместна дейност между бизнеса и образованието”, изтъкна Преслав Гайдарски и добави, че движещата идея при създаването на иновативния образователен център е, че щом не можем да подготвим бъдещето за децата си, можем да подготвим децата си за бъдещето.

Гост на откриването беше кметът Георг Спартански. В приветствието си той изрази  удовлетворение, че за месец това е третото подобно социално-образователно събитие, което се случва в града – след откриването на Център за деца с аутизъм и Център за психо-социална рехабилитация. Децата ще могат да идват тук в спокойна атмосфера без агресия, да откриват себе си с помощта на изкуствата и спорта, и да разгърнат своя потенциал. Пожелавам успех на екипа и дано има повече поводи за подобни приятни срещи, допълни Спартански.

Проектът е за 12 месеца, като идеята на създателите на Центъра е той да стане истинско образователно средище. Първата стъпка е създаване на отбор по роботика, който скоро ще има първото си участие на състезание.

Сугестопедия център за работа с деца е разкрит на ул. „Гренадирска” №4, ет. 3 /бившата Битова техника/.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...