Акценти
Начало / Култура / Чрез благотворителни концерти събират средства за барелеф на бивш директор на Музикалното училище

Чрез благотворителни концерти събират средства за барелеф на бивш директор на Музикалното училище

Музикалното училище в Плевен е поело инициативата да бъде изработен барелеф на дългогодишния директор на училището – Божко Шойков, по повод 15 години от смъртта му, научихме от сегашния директор Жечка Димитрова.

Божко Шойков е бил директор на Музикалното училище в продължение на 34 години.

Барелефът ще бъде открит на 1 март 2013 г., когато ще започне десетото юбилейно издание на националния конкурс по клавирен съпровод. Конкурсът ще бъде посветен на Божко Шойков.

За първи път инициативата за събиране на средства за барелефа беше оповестена по време на концерт на Плевенската филхармония със солист цигуларя Ивайло Дешков, който е възпитаник на плевенското училище. Във фоайето на зала „Катя Попова” беше поставена урна, в която посетителите можеха да дадат своята помощ за осъществавяне на идеята.

Подобни благотворителни концерти ще обявят Общински хор „Гена Димитрова”, Северняшкия ансамбъл.

Това е поводът и тържественият концерт за патронния празник на НУИ „Панайот Пипков” на 23 ноември също да бъде благотворителен, научихме още от Жечка Димитрова. Участие в него ще вземе дъщерята на Божко Шойков – цигуларката Венцислава Шойкова, която е преподавател по цигулка и камерна музика в музикалното училище в Кан, Франция.

За изработката на барелефа са нужни 7 000 лв.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...