Акценти
Начало / Култура / Човешкият дух и ум са безгранични е посланието на изложба на израелски открития

Човешкият дух и ум са безгранични е посланието на изложба на израелски открития

Посланикът на Израел П.Пр. Ирит Лилиан откри снощи в Регионалния исторически музей изложбата „Израелски открития и разработки, променили света”, представяща постиженията, откритията и разработките на израелската наука в сфери като селско стопанство, медицина, роботика, компютъризация, археология, космически науки, математика, социални науки.

„Това е една от най-любимите ме изложби, която отваря дверите към душата на  Израел. С нея показваме, че човешкият дух и ум нямат никакви граници. Изложбата показва също как една идея, която в началото може да изглежда глупава, в последствие променя света”, каза при откриването Н. Пр. Ирит Лилиан. Изложбата дава отговор също и на въпроса защо в Израел са открити толкова много важни за света неща. Според посланик Лилиан има две основни причини за това – едната е, че се работи в екип, а втората е, че в Израел не се страхуват от грешките, а се учат от тях, за да постигнат голямата цел.

„Това са двете тайни на успеха на Израел – работим заедно и с различен поглед върху нещата. Изложбата е отражение на този дух”, подчерта Н.Пр. Ирит Лилиан.

Капковото напояване, чери доматите, флашката, важни постижения в областта на медицината са само част от представените чрез постери израелски постижения и разработки.

„Израел е пример, че когато има национална цел, когато народът на държавата работи заедно с политиците, се постигат високите резултати”, каза кметът Георг Спартански, като благодари за инициативата на Посолството на Израел да покаже изложбата в Плевен. „Ще бъдем изключително благодарни, ако Н.Пр. Лилиан  ни съдейства да осъществим партньорски отношения с град в Израел. Убеден съм, че от едно партньорство ще можем да научим много, ще допринесе за традиционно добрите приятелски отношения между нашите държави”, подчерта Спартански.

На откриването на изложбата в Регионалния исторически музей присъстваха Председателят на Общинския съвет – Мартин Митев, зам.-кметът Стефан Милев и граждани.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...